După 1989 se vorbeşte de un sistem de burse în mediul universitar care să încurajeze pe studenţii care învaţă bine şi foarte bine. Nursele acoperă total sau parţial nivelul cheltuielilor de înreţinere în facultate a unui student. Nivelul bursei este strict dependent de o serie de criterii, dar criteriul mediei este esenţial.
Dacă în vremurile de demult bursa era singurul mod de a asigura unui student fără venituri, mijlocul de a continua studiile, acum nu mai este aşa. Facultăţile au capacitatea de a-i asigura tânărului din anul al II-lea capacitatea de a munci pe un salariu bun în paralel cu facultatea şi acesta fără bură fiind îşi asigură din munca lui plata căminului, a cartelei şi a taxelor. Societatea este organizată altfel şi de aceea, cine face calcule greşite nu are decât să suporte consecinţele. Mă refer la profesorii care nu ştiu să păstreze un echilibru şi au rate de nepromovabilitate în exces, dar şi la părinţii care cred că în ziua de azi dacă bat din picior rezolvă ceva legat de cariera odraslei lor.
Foarte mulţi studenţi vin la facultate pentru:
- anumite discipline,
- diplomă,
- studenţie,
- a-şi demonstra că sunt în stare să facă o facultate,
- a dobândi o meserie,
- viaţa de student.
Pe ultimul loc este pentru foarte mulţi dintre tineri să aibă o bursă. Acum foarte multe universităţi sunt chiar în localităţile unde ei locuiesc şi problemele de cazare şi cantină au dispărut, deci bursa nu mai este element de constrângere dacă studenţia o fac rămânând acasă cu familia.
|