Am învăţat că prăjitura fără moţ nu înseamnă nimic. Tot aşa este şi liceul fără examenul de bacalaureat, facultatea fără diploma de stat şi doctoratul fără susţinerea tezei. Când eram student în primul an am avut un coleg care începuse şapte facultăţi bune, dar le abandonase.Cunoscându-l pe el, am avut obsesia lucrurilor neterminate. Cu fiecare sesiune de examene încheiată de mine, vedeam cum mă apropii de finalizarea studiilor universitare, dar incertitudinea tot exista. Finalizarea acestor studii avea momentul apoteotic al susţinerii lucrării de diplomă, cum se numea atunci. Eram căsătorit de câteva luni, stăteam la cămine separate eu şi soţia, dar munceam la lucrarea de diplomă. Aveam mari emoţii când îl întâlneam pe profesorul Dragoş VAIDA, care era conducătorul meu ştiinţific.
Am făcut tot ceea ce mi-a cerut. Am adus lucrarea de diplomă la stadiul în care profesorul meu era mulţumit, iar eu eram foarte încântat. Am rspectat tot ceea ce mi-a zis să fac la prezentare. în ziua prezentării eram ras, îmbrăcat ca un ginerică. Am venit în faţa comisiei. Am ţinut seama de sfaturile conducătorului ştiinţific de a concentra prezentarea pentru a nu depăşi un timp stabilit ca fiind optim. Mi s-au pus întrebări. Am răspuns. Mi s-a mulţumit pentru prezentare şi mi s-a zis că sunt liber. După ce am ieşit, profesorul Dragoş VAIDA a ieşit din sală şi m-a felicitat. Am înţeles că a fost bine. Nu erau telefoane mobile ca acum. Am mers la căminul unde locuia soţia mea, am rugat pe cineva să o cheme la poartă la parter, cum se zicea. I-am spus ce şi cum. Ne-am bucurat, aşa cum mm-am bucurat şi după ce ea a prezentat lucrarea ei de diplomă la facultatea de Fizică.
Am încheiat studiile universitare. A dispărut obsesia acelui lucru neterminat, pentru că devenise un lucru terminat. Numai că au început alte lucruri, alte obsesii. Inclusiv realizarea acestei interfeţe de a face accesare la i=un click distanţă este tot o provocare care are în spate obsesia de a nu-l duce la bun sfârşit deşi caut prin tot ceea ce fac să nu se întâmple aşa ceva.
|