Sfaturi pentru doctoranzi

Se zice cal cel mai bun sfat este sa nu dai sfaturi. Avand in vedere numeroasele erori care se fac in stagiul doctoral, imi permit sa dau cateva sfaturi, nu in ideia de a fi urmate, ci numai si numai pentru a reflecta la problematica pe care o propun.
In primul rand doctorandul trebuie sa se elibereze de a repeta ceea ce a citit undeva si de a memora texte. El trebuie sa fie creativ, fara insa a-si propune sa faca descoperiri epocale. Daca are o gandire realista, doctorandul va gasi un model al lui, va da o solutie a lui, va construi o metoda a lui, un algoritm, o arhitectura proprie, adica va aduce ceva noi care sa defineasca acel ceva pentru care se acorda titlul de doctor in informatica economica.
In al doilea rand trebuie sa se stie ca stagiul doctoral are o durata limitata, de regula de btrei ani. El se prelungeste la 4 sau 5 ani dar dintr-o suta de doctoranzi care prelungesc al aptrulea an, cam 30% finalizeaza, iar cei care solicita prelungire si pentru al cincilea an, sun 10% finalizeaza. De aceea, sfatul meu este sa lucrati ritmic si sa nu solicitati nicio prelungire. este adevarat ca unii invoca motive nereale, dar daca fac acest lucru, intra in cohorta celor care nu vor incheia niciodata cu succes stagiul doctoral.
In treilea rand stagiul doctoral inseamna multa, multa, multa munca si seriozitate. Nu se obtine niciodata titlul de PhD fara a face ceva original, fara a verifica tot ceea ce a fost imaginat. orice incercare de a fenta adevarul se razbuna iremediabil asupra celui care a crezut ca doctoratul este o joaca. Sunt atatea cazuri in care doctorii si-au pierdut titlul indiferent de pozitia sociala ocupata. Impostura este paguboasa mai ales acum cand Internetul ii descopera 100% pe hoti.
In patrulea rand, doctoratul este relatie sociala. Adica teza de doctorat trebuie analizata de conducatorul stiintific si doctorandul trebuie sa faca toate corectiile ce se impun. Nu am spus ca doctorandul trebuie sa faca orbeste ceea ce-i dicteaza conducatorul stiintific, dar el trebuie sa elimine erorile din teza. Exista o comisie de evaluare a tezei care intocmeste referate ce se citesc in sedinta publica. Doctorandul trebuie sa tina seama de toate observatiile referentilor. Acestia acorda titlul de doctor!
In cincilea rand activitatea pe care o desfasoara doctorandul trebuie sa fie ritmica si sa se concretizeze prin articole publicate, prin participari la conferinte stiintifice si prin colaborari. Cine crede ca va scrie dintr-o data 150 de pagini fara sa fi scris inainte cateva articole de 5-15 pagini, se inseala amarnic. Doctorandul care crede ca realizeaza o teza de doctorat intr-o luna abereaza iremediabil. Teza de doctorat trebuie sa contina solutii originale care nu apar la comanda, ci sunt rezultatul unei activitati de cercetare stiintifica. Ideile vin greu, dar vin daca si numai daca doctorandul zaboveste cu seriozitate cand se documenteaza, cand face incercari si mai ales cand lucreaza concret la a atinge un obiectiv definit cu precizie.

INAPOI