Edmond NICOLAU

...

Daca au existat in viata mea modele, unul dintre ele a fost cu siguranta marele profesor Edmond NICOLAU si aceasta, pentru ca:
- era cunoascator de mai multe limbi straine
- citea foarte mult
- desfasura activitati cu o mare dezinvoltura
- dovedea respect total studentilor
- se ocupa de lucruri esentiale
- termina tot ce incepea
- unde era prezent se vedea prin rezultate
- avea cursuri extrem de bine documentate
- era o adevarata prezenta in sala de curs
- dadea dovada de o exceptionala eleganta in gesturi
- avea verb si construia propozitii foarte clare
- vorbea liber
- scria cu usurinta
- lucrarile elaborate erau si originale si foarte bine construite
- avea nenumarati colaboratori, de inalta clasa ca domnia sa
- stia sa picteze formule dintre cele mai complexe
- capta atentia auditorului prin subiect de maxim interes.
Am audiat cursul de Cibernetica Economica un curs foarte dens, in care profesorul Edmond NICOLAU facea asocieri dintre cele mai novatoare a elementelor de ultima ora din electronica spre economie. Nu am cum sa uit placerea sa de a vorbi despre:
- ecuatiile telegrafistilor
- dezvoltarile in serie Fourier
- curba lui Dirac
- principiul de maxim al lui Pontryagin
- conditia de maximizare a entropiei.
Avea o pozitie absolut verticala a corpului, mergea degajat si in geanta sa se gaseasu tot timpul lucrari in cel putin cinci limbi straine, din care ne citea la cursuri, traducand bineinteles ceea ce ne spunea. Era dovada vie a unei vaste culturi si a unui mod de viata unic. M-au impresionat cravatele sale, distinctia cu care se purta, vorba sa calma si faptul ca nu l;-am auzit niciodata sa ridice tonul. Marele profesor Edmond Nicolau a fost in comisia mea de promovare de la asistent stagiar la asistent titular. Aveam emotii mari, numai ca prin modul in care domnia sa dar si alti profesori care formau grupa mea de studenti unde simulam un seminar, au vazut ca sunt pierdut datorita emotiilor si s-au purtat cu mine in asa fel incat n-am uitat niciodata. Acesta este motivul din care nici eu nu caut in concursuri sa fiu dur, sa arat cine sunt eu. ma gandesc cum eram eu atunci si mi se face mila in primul rand de mine, cel din 1973 sau 1974 sau 1975, caci acum de emotie, gandindu-ma la felul in care mi s-a adresat profesorul Nicolau, punandu-mi o intrebare, dupa ce a facut o introducere foarte frumoasa, nu mai stiu cand m-am titularizat. Toata lumea vorbea despre vasta sa cultura si despre usurinta cu care scria. Numai asa se explica marea diversiatte a subiectelor abordate. A scris despre ingineria cunoasterii, a scris despre cibernetica sistemelor continue, despre cibernetica si despre multe, multe altele, reusind sa construiasca echipe formate din specialisti de inalta clasa. Profesorul Edmond Nicolau este autorul a numeroase lucrari stiintifice de valoare exteptionala, publicate ritmic si apreciate de toata tumea. cand peste ani am ajuns la Namur, acolo mi-am adus aminte de o prezentare facuta de profesor la sala 2220 despre participarea sa la Congresul mondial de cibernetica. Ce vremuri!


Afisat azi 04 mai 2014
Actualizata azi 14 septembrie 2014
Vitan, Planeta TERRA
Pentru reproducerea oricarei parti a acestu
material se impune acceptul dat in prealabil de autor.