Nicolae RACOVEANU - marele meu profesor

Marelui profesor Nicolae RACOVEANU ii datorez foarte, foarte mult, pentru ca:
- era exemplul meu de conciziune
- preda curusri in mod liber
- tot ce preda, explica pentru ca intelesese totul in cele mai mici detalii
- invata tot timpul
- era elegant dar sobru
- stia sa poarte o conversatie
- avea o vasta cultura
- a scris o carte ce nu depasea 300pg. dar altii scriau mii pentru ca ei nu intelesesera ce scriau
- era corect 100%
- reactiona ca un domn adevarat.
La sala de curs avea un mod de a prezenta lucrurile cu detalii semnificative. In calitatea sa de conducator de doctorat a reusit niste lucruri fantastice, Somnea Dan, Dodescu Gheorghe si Dumitrescu Ioan, devenind profesori si nume in domeniile lor de activitate.
Ca decan pentru o perioada scurta la facultatea de Cibernetica a dovedit ca este un om de stiinta adevarat, reusind sa aduca sa predea studentilor o serie de mari nume ale stiintei romanesti, Edmond Nicolau, matematicianul Mihai Botez de la Universitate, profesorul C.V. Negoita, profesorul Alexandru Popovici din Politehnica, profesorul Dragos Vaida de la Universitate si multi, multi altii.
Cand am fost anchetat de securitate impreuna cu colegii mei Ion Valsan, si Doru Pascu, pentru ca cineva, si stiu si cine, a avut interesul sa decapiteze varful promotiei, profesorul Racoveanu, in calitate de decan a avut un dialog cu colonelul anchetator din care mi-a dovedit ca era un om de mare curaj.
Pentru a-i cinsti memoria, cand am devenit sef de catedra, seminarului stiintific al Catedrei de Informatica Economica i-am dat numele Nicolae RACOVEANU, nume care dainuie si acum.
Cand s-au implinit 90 de ani de existenta ai ASE eu am scris cateva pagini unde am vorbit de marii mei profesori, la un loc de cinste se afla cuvintele la adersa celui care mi-a influentat viata, caruia ii voi multumi pentru totdeauna, profesorul Racoveanu, caci de la el am invatat multe din lucrurile esentiale care m-au calauzit. N-am sa uit seriozitatea cu care marele profesor dezbatea impreuna cu multi dintre tinerii lui colaboratori cartea lui Zadeh despre teoria sistemelor, teorie la acea vreme in voga.

revenire