Fiecare dintre tipurile de aplicaţiile informatice care se construiesc sunt înzestrate cu anumite caracteristici de calitate, căci una este să dezvolţi o aplicaţie care să fie utilizată pe telefonul mobil şi altfel satu lucrurile cu o aplicaţie strictă de specialitate pe care o foloseşte un contabil sau un medic.
de aceea, la planificarea calităţii se iau în considerare anumite caracteristici de calitate, într-o anumită ordine, în funcţie de obiectivele stabilite.
este important să fie studiat grupul ţintă, căci în funcţie de el se stabilesc:
- cararcteristicile interfeţei,
- vocabularul,
- complexitatea prelucrărilor,
- datele de intrare şi validarea lor,
- detalierea mesajelor de eroare în introducere de date,
- felul în care sunt prezentate rezultatele.
există aplicaţii foarte uşor de implementat, de utilizat, dar există şi aplicaţii informatice enervante, care-l fac pe utilizator să se lase păgubaş. toate se întâmplă numai şi numai datorită faptului că dezvoltatorul nu a studiat grupul ţintă şi nu a luat în seamă tipul de aplicaţie pe care l-a realizat, confundând cerinţele unei aplicaţii de strictă specialitate pe care le-a transferat la o aplicaţie pe telefonul mobil, făcând-o pe aceasta să fie neoperaţională.
există reguli de desgn precise pentru aplicaţiile mobile aşa cum există reguli precise pentru aplicaţiile comandate, unde dezvoltatorul trebuie să răspundă integral exigenţelor clientului, indiferent care sunt acestea. Dacă clentul vrea un fundal cu carpeta răpirea din serai şi să se audă cântecul lui Gabi LUNCă cu exact răpirea din serai, designerul va îndeplini aceste cerinţe, căci clientul este cel cu banii.
Cam acelaşi lucru se întâmplă în cazul aplicaţiilor pe care clientul le personalizează, căci dezvoltatorul va da posibilitatea de a selecta culori, fonturi şi de a încărca fotografii şi fişiere cu sonor. Deci clientul încarcă ce-i pofteşte inima.
|