Pentru aplicaţiile online, diferenţa între o decizie bună şi una foarte bună este de milioane de euro, căci decizia bună duce la implementarea unui produs software pentru 10 mii de clienţi, iar produsul foarte bun atrage cu mult peste 10 milioane de clienţi.
La noi este destul de dificil de luat decizii foarte bune pentru că:
- decidenţii nu prea se lasă consiliaţi,
- consilierii sunt mai mult piloşi decât competenţi,
- lumea se fereşte să ia decizii şi merge în virtutea inerţiei,
- oamenilor le place să se audă vorbind cu voce tare şi să decidă singuri,
- mulţi cred că puterea stă în a impune un punct de vedere, oricare ar fi el,
- oamenilor nu le plac riscurile, mai ales cele legate de soluţiile noi, inovatoare.
Am văzut de prea multe ori că s-a lucrat pe o idee deja stabilită şi totul s-a dezvoltat pornind de la ea. Mai mult, trepăduşii chiar au ridicat-o în slăvi, ca la momentul când au apărut primele fisuri, tot ei să fie primii care au spus că ei dintotdeauna au avut o cu totul altă părere, dar li ns-a băgat pumnul în gură.
Pentru a preîntâmpina astfel de abordări, am găsit modalitatea de lucru foarte democratică prn care:
- toată lumea avea dreptul să-şi spună ideile,
- totul se consemna, inclusiv tăcerile sau absenteismul,
- nu s-a mai revenit asupra deciziei luate pe o chestiune convenită,
- s-a creat contextul ca toţi cârcotaşii să tacă, fără a se mai scuza cumva.
Decizia este lucrul cel mai greu. Dacă se definesc variante de soluţii la o problemă şi dacă se definesc criterii, din aproape-n aproape, se ajunge la soluţia cea mai convenabilă pentru acre există banii şi oamenii pentru a o implementa. Am văzut situaţii în care oamenii chiar nu doreau să se producă o modificare, ci totul să rămână împietrit.
Am văzut situaţii în care organisme colective de lucru şi de decizie, adoptau soluţiile propuse de şef, dar pe la colţuri toţi le criticau. Totul se datora faptului că şefului nu-i plăcea să fie contrazis, iar cel care încerca s-o facă devenea un indezirabil periculos şi era înlăturat. Respectivul s-a înconjurat numai de slugi docile, iar deciziile au mers din rău în mai rău, până când produsele software realizate erau uzate moral, neinteresante şi totul s-a îndreptat spre dezastru.
|