Oricine dacă vrea îşi construieşte propria metrică bazându-se pe:v
- tipurile de indicatori pe care îi cunoaşte,
- metodele de estimare pentru care are software accesibil,
- seriile de date de care este în stare să le culeagă,
- forţa disponibilă de a face măsurători, prelucrări şi interpretări,
- capacitatea de a folosi rezultatele în perfecţionarea de produse software.
Cine exagerează cu definirea şi utilizarea metricilor ca şi cum acestea ar fi picate din cer şi trebuie folosite asemenea dogmelor din Evul Mediu, face o mare greşeală, căci metricile sunt pline de imperfecţiuni, în primul rând pentru că sunt produsul minţii omeneşti, ea însăşi definită prin limite de-a dreptul jenante, absurde şi volatile.
O metrică este un set de indicatori definiţi şi acceptaţi, pe care utilizatorii sau dezvoltatorii sau investitorii sau administratorii de produse software o folosesc pentru a se ajuta în fundamentarea de decizii şi de acţiuni, benefice scopurilor pe care şi-au propus să le atingă.
Metrica recomandată de dezvoltator este aceea care va furniza date acestuia pentru a-şi perfecţiona munca şi produsele, asigurându-i comparabilitatea şi omogenitatea termenilor pentru care construieşte serii de date în vederea calculului de indicatori agregaţi.
Metrica rafinată include un număr selectat de caracteristici de calitate, un număr selectat de variabile exogene şi structuri simplificate ale indicatorilor. Finalul procesului de rafinare este o metrică cu indicatori de complexitate scăzută, care folosesc variabile exogene în număr redus, dar care furnizează valori numerice pentru care punerile în corespondenţă cu niveluri calitative sunt de mare încredere.
Metrica stabilă include indicatori care şi-au dovedit valoarea, adică au permis tragerea de concluzii care s-au dovedit a fi eficiente în timp, iar deciziile luate pe baza lor au fost dintre cele mai bune.
Rezultă că pentru a avea o metrică trebuie să luăm mai multe caracteristici de calitate, să le punem în corespondenţă de unu la unu cu indicatori, să culegem date, să estimăm coeficienţi şi apoi să trecem la efectuarea de măsurători. După aceea să urmărim evoluţia produselor software şi să vedem cum punem nivelurile calculate ale indicatorilor cu niveluri calitative. Apoi trecem la validarea metricilor, după care, dacă suntem convinşi că este bine ceea ce am făcut, le utilizăm cu încredere.
Metrica software este exact ceea ce vrem noi să fie.
Metrica este simplă dacă nu prea ştim să lucrăm cu structuri complicate de indicatori.
Metrica este complicată dacă ştim să construim expresii analitice sofisticate pentru a impresiona pe unii şi pe alţii, fără a ne gândi dacă indicatorii sunt buni la ceva. Nu tot ceea ce este complicat este şi foarte bun. Am văzut indicatori simpli cu mult mai buni decât indicatori cu mare complexitate, greu de calculat, mai ales din cauza achiziţiei de date.
|