Nu am scris nimic despre date şi despre calitatea lor. Departamentul de apărare al USA are o întreagă filozofie asupra calităţii datelor de intrare, de la care s-au inspirat şi civilii. Datele de intrare trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe de calitate precum:
- corectitudine,
- completitudine,
- apartenenţă de tip,
- apartenenţă de interval,
- omogenitate,
- comparabilitate.
Cândva am scris o carte despre calitatea datelor, referită prin:
Gheorghe NOşCA, Ion IVAN, Sebastian TCACIUC, Otilia PâRLOG, Răzvan CăCIULă - Calitatea datelor, Editura INFOREC, Bucureşti, 1999, 102 pg., ISBN 973-98508-6-3.
Datorită că un program oferă rezultate corecte dacă datele de intrare sunt corecte, complete, omogene şi de tipul cerut, este necesar să se măsoare calitatea datelor, folosind un indicator IQDI definit pe intervalul deschis zero, închis unu.
Se zice că într-un program dacă datele de intrare sunt incorecte şi rezultatele sunt tot incorecte, în limba engleză : garbage in, garbage out.
Aşa este, numai că se mai întâmplă ca şi din date de intrare corecte rezultatele să fie incorecte, tot aşa cum din materii prime de calitate excepţională, un bucătar să scoată o mâncare necomestibilă.
|