FELIX C-256 Introducere

(FELIX C 256, FELIX C-1024) ©

Venirea la centrul de Calcul al ASE a unui calculator produs în România, este vorba de calculatorul FELIX C-256 preluat de la francezi mi-a arătat că nu întotdeauna românii fac afaceri mişto. Calculatorul acesta avea un software care prin comparaţie cu cel oferit de IBM 360 era c el puţin trei clase mai jos ca:
dificultate,
documentaţie,
performanţe,
accesibilitate,
căci folosirea de termeni franţuzeşti pentru concepte pe care toată lumea le acceptase de la limba engleză era deja o chestiune care mă făcea să fiu reticent. Limbajul de asamblare ASSIRIS avea aspecte caricaturale, enervante, sucite, greoaie şi care îl îndepărtau pe programator de facilităţile computerului.
Existau compilatoare pentru limbajele FORTRAN şi COBOL, dar ceea ce era cel mai dificil se referea la necesitatea de a prelua la disciplina de programe aplicative produsele de bibliotecă OPALINE şi TRANSPOR, cu minusurile lor mai ales. Oricum, existau destul de multe aspecte rigide în utilizarea acestui calculator, mai ales prin faptul că documentaţia era destul de sumară în comparaţie cu ceea ce oferea firma IBM.
Am lucrat mulţi ani folosind calculatorul FELIX C-256 şi nu mă plâng decât de faptul că experienţa a fost oarecum traumatizantă, deşi ar fi trebuit să fie altfel din moment ce acest calculator venea la distanţă de aproape 10 ani de IBM 360.



(elaborat azi 11 septembrie 2020)



                                                                                                                                                                                                    Înapoi