Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Perioada de pionierat, apogeul si decaderea

Pionieratul apartine perioadei 1964 - 1968 si este caracterizat prin existenta unei tehnici de calcul dominata de mecanografie si masini electronomecanice de birou. Calculatoarele electronice erau in acea perioada CIFA 102 Economist si NEAC. Laboratoarele de masini de calcul erau la subsolul cadirii din Piata Romana, acolo unde este acum tipografia ASE. Acolo se gaseau doua tabulatoare, masini de perforat, verificat si sortat cartele de provenienta sovietica, precum si catena masini electronomecanice de calcul Soemtron, extrem de fragile. Acestea erau foarte zgomotoase dar solide si permiteau lucru efectiv la ele exact asa cum se facea la centrul de prelucrare al DCS din Splaiul Independentei. In acea perioada au fost concepute programe analitice pentru cicluri de studiu de 5 ani care au inclus:
In anul intai: matematici superioare, electrotehnica, desen tehnic, economie politica, masini de calcul, mecanica tehnica limba franceza, educatie fizica
In anul al doilea:electronica, mecanica tehnica, masini de calcul, economie politica, matematici superioare, materialism stiintific, teoria evidentei contabile, limba franceza, practica in productie
In anul al treilea:masini de calcul, statistica teoretica, planificarea economiei nationale, limba franceza, socialism stiintific, organizarea si planificarea intreprinderilor, evidenta contabila, practica in productie
In anul al patrulea:evidenta contabila a ramurilor economiei nationale, programari matematice, masini electronice de calcul, calcul economic si statistic, cibernetica economica, organizarea si proiectarea lucrarilor de calcul economic si statistic, programarea calculatoarelor electronice, practica in productie
In anul al cincilea:cibernetica economica, masini electronice de calcul, organizarea si proiectarea mecanizarii si automatizarii lucrarilor de calcul economic si statistic, programarea calculatoarelor electronice, practica in productie.
In acea perioada au activat pe langa cadrele didactice din colectivul de informatica al catedrei de Cibernetica Economica, numeroase personalitati ale altor institutii din invatamantul nostru universitar, precum: prof.dr. Dragos Vaida, prof.dr. Edmond Nicolau, prof.dr. Ion Dumitrescu, prof.dr. Nicolae Racoveanu, prof.dr. Alexandru Popovici si multi, multi altii. Stiindu-se nivelul noii facultatii, au predat cursuri si au condus seminarii la studentii de la Cibernetica cei mai buni profesori din ASE. In aceasta perioada au fost publicate o serie de carti de referinta, care au asezat pe baze solide pregatirea profesionala a studentilor, viitorii informaticienti care aveau sa lucreze in mari centre de calcul ale combinatelor industriale si la centrele Teritoriale de Calcul, din fiecare oras resedinta de judet. Disciplinele de informatica prezentau rigla de calcul, aritmometrul, principiul masinii mecanice dat de Pascal, masinile mecanice de calcul pentru adunari si scaderi cu car fix, masinile electromecanice cu cele patru operatii cu car mobil, masinile de facturat cu banda perforata si masinile de calcul electromecanice - tabulatoarele - cu cartele perforata. Ceva mai tarziu s-a achizitionat si masina de calcul electronica de birou Programma 101 cu cartela magnetica, ceea ce a reprezentat un salt calitativ in activitatea de curs dar si de seminar, fiind prima masina programabila in sensul cunoscut acum de a scrie un program. Si celelalte masini electromecanice erau programabile dar pentru a face programe, pe un panou se fixau anumiti calareti sau se faceau conexiuni cu fise asa cum se lucra pe vremuri in centralelele telefonice. Chiar daca azi este greu de imaginat lucru cu aceste echipamente, recensamintele s-au facut in trecut manipuland munti de cartele perforate si duratele de prelucrare erau sensibil mai reduse, intrucat se lucra pe sistem piramidal. Unele prelucrari se efectuau la Directiile Judetene de Dtatistica - DJS, iar centralizarile la nivel de tara se efectuau in Bucuresti la DCS.

Apogeul apartine perioadei 1969 - 1977, respectiv momentelor in care s-a procedat la dotarea laboratoarelor catedrei de Cibernetica Economica cu calculatoarele IBM 360, IBM 370, Felix C 256, Felix C 1024. In aceasta perioada au fost construite cele doua cladiri din Dorobanti, cladirea centrului de calcul si cladirea ciberneticii. Admiterea la Facultatea de Cibernetica s-a dat cu trei probe, una de algebra, alta proba de analiza matematica si a treia proba consta la alegere din fizica sau programarea calculatoarelor intrucat s-a dorit incurajarea celor ce proveneau de la licee de matematica-informatica.
In perioada de apogeu a specializarii de Informatica Economica, cu durata de pregatire a studentilor de 5 ani in planul de invatamant au fost incluse discipline de specialitate precum: sisteme de calcul unde se invata sa se lucreze cu masinile de birou, cu masini cu cartele perforate, sisteme electronice de calcul, sisteme de operare unde se studia sistemul DOS, programarea calculatoarelor electronice unde se invata sa se lucreze in limbajele FORTRAN, COBOL si ASSEMBLER, programe aplicative, analiza si proiectarea sistemelor informatice, baze de date, teleprelucrare, metode numerice, cibernetica economica si cercetari operationale>
Pachetul de discipline economice era reprezentat prin contabilitate, economie politica, statistica si finante. In mod obligatoriu se invata socialism stiintific si filosofie.
In aceasta perioada erau extrem de putine disciplinele de specialitate care nu se intindeau pe doua semestre si care nu se incheiau cu proiect si cu examen.
S-a inceput concursul de CEL MAI BUN PROGRAMATOR, care era unfoarte bun prilej de a evidentia pe acei studenti care dadeau dovada de talent si de capacitatea de a solutiona probleme economice folosind limbajele de programare invatate in facultate.
Venirea cadrelor didactice tinere prin concurs, exclusiv dupa valoare si nu dupa dosar politic sau origine sociala, a facut ca in colectivul de cadre didactice sa apara cei mai valorosi absolventi de la sectia de informatica din facultatea de Cibernetica, dar si absolventi valorosi de la facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti sau ai facultatii de Calculatoare din IPB. Situatia nu a durat foarte mult, pentru ca restrictiile de promovabilitate au determinat ca multi dintre tinerii valorosi sa plece din invatamant, iar modul viciat de derulare a unor concursuri i-a indepartat si mai mult pe absolventii valorosi. In aceasta perioada au fost publicate o serie de carti de referinta, care au asezat pe baze solide pregatirea profesionala a studentilor, viitorii informaticienti care aveau sa lucreze in mari centre de calcul ale combinatelor industriale si la centrele Teritoriale de Calcul, din fiecare oras resedinta de judet.

Decaderea corespunde perioadei 1978 -1989, inceputul fiind marcat de unirea Facultatii de Cibernetica cu Planificarea, din care a rezultat in urma hotararii unei plenare a CC al PCR, Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica.A trebuit ca in planurile de invatamant, pe un ciclu de 4 ani, nu de 5 ani ca inainte sa se faca loc numeroaselor discipline de planificare, usor descriptiviste, nebazate pe modele matematice datorita celor care le predau, in detrimentul disciplinelor de informatica. Sistemul de admitere a incurajat prin optionalele de economie si geografie admiterea studentilor cu o alta structura de pregatire in raport cu cerintele unei specializari de informatica, lucru care a generat restructurarea programelor analitice la disciplinele de informatica, in sensul reducerii complexitatii, in principal datorita reducerii fondului de timp alocat. Mai mult, unele dintre disciplinele de informatica se finalizau in noul context prin probe de verificare sau prin sustinere de proiecte, datorita faptului ca se faceau numai la nivelul unui semestru.
In acea perioada trista au aparut procentele de promovabilitate ca modalitate unica de analiza a calitatii proceselor de instruire universitara si panouri cu numele unor cadre didactice de la disciplina de limbaje de programare cu promovabilitate sub media pe ASE.
Chiar daca in colectivul de informatica economica a existat preocuparea de a introduce noutati in programele de invatamant, restrictiile de dotare de dupa 1985 si limitarile privind accesulla literatura de specialitate prin intermediul cartilor si revistelor publicate in SUA, Franta, Anglia, Japonia si Germania au determinat cresterea decalajului dintre ceea ce era tehnica de calcul pe plan mondial si ceea ce se preda la noi, fara a mai vorbi de partea aplicativa care a avut foarte mult de suferit.
Mai mult, din partea unor cadre didactice retrograde din ASE, au venit afirmatii care lasau sa se inteleaga ca oricine poate scrie programe atata timp cat este vorba de instructiuni, acestea confundand instructiunile limbajelor COBOL si FORTRAN cu instructiunile emise de ministere pentru a aplica o lege...
Decaderea in informatica economica s-a accentuat si din cauza ca la fiecare congres al PCR se anunta imposibilitatea de a promova pe posturi superioare, de conferentiar si profesor, motivandu-se faptul ca piramida functiilor didactice este rasturnata de la momentul promovarii pe posturi de profesori a tuturor tinerilor absolventi veniti cu diplome de la Moscova, cei care inlocuisera elitele intelectuale ale Romaniei duse la canal, la Sighet sau la stuf pentru ca apartinusera trecutului burghez al acestei tari. Tinerii candva, asistenti si lectori universitari, cu doctorate, incetasera sa mai fie tineri si isi pierdeau vlaga de la un cincinal la altul, asteptand sa li se recunoasca valoarea, asteptare care a intarzaiat pana in 1989, la Revolutie.
Decaderea s-a accentuat si prin faptul ca nu a existat o rezistenta prin rezultate de exceptie in zona manageriala, ci o acceptare fara rezerve si o tendinta de a transpune in fapt ceea ce era dat ca teza foarte generala, interpretarea fiind data de cele mai multe ori simplist, cu solutii modeste, argumentate facil sau fals. In aceasta perioada au fost publicate o serie de carti precum INFORMATICAdar si cursuri universitare pentru disciplinele de programe aplicative, limbaje de programare, sisteme de calcul si de operare. Daca in perioadele anterioare se organizau manifestari stiintifice, acestea au continuat, ba s-au intensificat, fiind legate de evenimente politice sau istorice. Se crea in acest fel o supapa pentru a face comunicari ale rezultatelor obtinute de cadrele didactice si de cercetatori in activitatea lor stiintifica pe baza de contract. Daca era un congres al PCR, daca era o aniversare rotunda a unui eveniment politic al perioadei comuniste, daca sera un moment aniversar din istoria mai veche la nivel de secole, se organiza o conferinta nationala pe teme de cibernetica sau management sau industrie sau agricultura sau de teorie politica, prilej cu care se faceau prezentari dintre cele mai diverse, pentru ca sectiunile erau structurate ca sa permita o astfel de abordare.Aceste manifestari aveau loc in toata tara si nu erau conditionari legate de deplasare si de sustinerea lucrarii indiferent de gradul didactic al autorului. In acest fel era creata o modalitate de comunicare, de colaborare si de cunoastere reciproca a preocuparilor celor ce activau in domeniul informarticii pentru conducere, cum le placea foarte multor persoane cu functii importante in stat sa numeasca acest domeniu nou si foarte dinamic.

In toti acesti ani colectivul de informatica din catedra de Cibernetica s-a dezvoltat, s-a maturizat si a reusit sa reziste cu brio tuturor greutatilor, ceea ce l-a facut si mai puternic, lucru dovedit prin tot ceea ce s-a intamplat cu informatica economica din tara noastra dupa 1989.