Teatru dadiofonic

Rsdoiul mi-a marcat copilaria. Aveau parintii un aparat de radio numit SERENADA, facut de TESLA parca si de acolo aveam ani in sir sa aud emisiuni de teatru radiofonic. Se transmiteau piese din marele repertoriu, cu foarte mari artisti, dar preponderent erau piese de teatru rusesc. Erau eroi cu trei nume si nu intelegeam de ce numele de familie la femei au ceva la feminin, Alexandrovna, Feodorovna,iar la barbati erau ceva de forma Filipici, Kuzmici sau cine mai stie ce. Imi amintesc de o piesa IN VALEA CUCULUI de Mihai Beniuc, mare scula pe bascula la Uniunea Scriitorilor. Beneficia de o distributie de zile mari dar piesa era o mica porcarioara, simpla despre un sat, o lupta intre vechi si nou, cu niste tarani sau ceva asemanator. Ai mei doreau sa schimbe canalul dar nu stiu de ce eu insistam sa ascut acea chestie, minte de copil fraier...
Dupa aceea au venit emisiunile de teatru la TVR cu piese chiar foarte bune. Imi amintesc de Furtuna de Shakespeare, de piese de Ibsen, cu mari actori. Olga Tudorache a fost mare dintotdeauna. Juca si atunci dar si acum la 80 de ani ai ei, tot magnific. Se juca uneori LIVE ca nu exista ca acum sa se inregistreze fix orice.
Rata salbatica cu Valeria Seciu, imi aduc aminte ca mi-a ramas in minte. Si multe, multe alte piese jucate magistral. La teatre mi-a placut sa merg dar a fost o problema, aceea de a procura bilete. Casele de bilete se deschid la ore ciudate si nu se stie niciodata daca au sau nu bilete.
Acum cu comertul electronic parca-parca e mai clar.
I-am vazut pe toti cei foarte mari:
Radu BELIGAN
Carmen STANESCU
Gheorghe DINICA
Toma CARAGIU
Stefan BANICA-tatal
Mariana MIHUT
Forry ETERLE
Stefan CIUBOTARASU
Grigore VASILIU-BIRLIC
George CALBOREANU
Irina PETRESCU
Gina PATRICHI
Florin PIERSIC
Irina RACHITEANU-SIRIANU
si lista continua.
Pe cand aveam vreo 16 ani am vazut la teatrul Al. DAVILA din Pitesti piesa NUNTA LUI FIGARO de Beaumarche, in care eroul a zis:
o femeie daca vrei s-o faci hoata, inchide-o in casa.
M-a urmarit aceasta replica si am cautat sa nu se intample in relatia cu sotia mea, niciodata acest lucru.