ANALIZA și PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE



Cam asa se intitula disciplina ce mi-a fost predata de profesorul valeriu PESCARU in ultimii ani ai studentiei mele si la ea am note in carnet, note cu care tin sa spun ca si acum ma mandresc, pentru ca:
- profesorul era un specialist deosebit
- materia era dificila
- ceea ce am invatat mi-a folosit tot restul vietii
- si azi cine se pricepe sa faca sisteme informatice este maret.
Dupa umila mea parere, disciplina sau domeniul trebuie sa se numeasca pur si simplu SISTEME INFORMATICE, nici Sisteme informatice pentru management, nici Construirea sistemelor informatice, nici Analiza si proiectarea sistemelor informatice si nici Dezvoltarea sistemelor informatice si cu atat mai rau, altcumva, pentru ca:
- abordarea se limiteaza la cateva etape din ciclul de dezvoltare
- nu se trataeaza totalitatea tipologiilor de sisteme informatice
- abordarea cantitativa e lasata balta
- calitatea acestora trece in planul trei sau e absenta
- aspectele financiare si de eficienta se expediaza spre final
- abordarea unui sistem informatic sub forma de proiect lipseste
- si multe, multe altele.
Daca domeniul se va numi simplu SISTEME INFORMATICE, se creeaza contextul pentru a aborda:
- definitii, clasificari si concepte
- etapele ciclului de viata: analiza, proiectarea, realizarea, implementarea, mentenanta, reingineria si scoaterea din uz
- eficienta acestor sisteme
- latura economica adica problema costurilor
- managementul calitatii sistemelor informatice
- tehnologii de realizare
- problematica finantarii pe baza de proiect managerial
- particularitati de sisteme informatice pentru diferite domenii ale vietii economico-sociale
- chestiuni legate de instrumentele de asistare
- problematica proiectarii si realizarii de interfete
- integrarea ERP-urilor
- adica orice apartine de parcurgerea etapelor ciclului de viata al sistemelor informatice adevarate.
Imi aduc aminte cu placere ca in 1970 am participat intr-un colectiv de cercetatori, analisti si programatori adevarati, ca stagiar la implementarea sistemului BOMP - Bill of Materials Planning, de la IBM pentru fabrica de anvelope DANUBIANA. Ce experienta teribila!
Dar am lucrat si pentru realizarea unui sbsistem informatic la fabrica de Calculatoare, ca programator COBOL si sub coordonarea bunului meu prieten Traian SURCEL la realizarea unui sistem informatic pentru Intreprinderea de Comert Exterior ROMCHIM, tot ca programator COBOL. Acolo am invatat ce inseamna analiza de sistem adevarata,caci aceste proiecte au fost de succes, prin cei care le realizau. CATONA, SURCEL, PESCARU, Ion TEODOR si Vasile LAZARESCU garantau prin prezenta lor ca manageri de proiect, dar nu se numeau asa pe atunci, succesul solutiilor, dupa implementare. Sistemele informatice care mor in dulapuri, traverseaza aceasta drama datorita duratelor, costurilor si abordarilor penibile, generate de lipsda de profesionalism a echipei dar mai ales a celui care o conduce.
Cartea scrisa de un colectiv reprezinta o imagine data despre problematica de catre practicieni recunoscuti. Autorii, specialisti cu experienta in domeniu, au conceput lucrarea pornind de la o serie de artiuni practice. Dupa ce au clarificat o serie de concepte legate de abordarea cibernetica a sistemelor informatice, au dezvoltat aspecte legate de etapele necesare a fi parcurse pentru a realiza astfel de sisteme pentru a conduce activitatea din unitati economice. Solutiile tipizate abordate in capitolul al VII-lea prefigureaza ceea ce mai tarziu avea sa fie dezvoltat sub denumirea de prototip. Sunt luate in considerare modalitati de organizare si conducere a centrelor de calcul, intrucat in absenta caracterului distribuit a sistemelor informatice la acea vreme, erau necesare ordine si mai ales proceduri dupa care se derulau fluxurile specifice obtinerii rezultatelor de la calculator, necesare fundamentarii deciziilor. Autorii abordeaza si problema sensibila a eficientei sistemelor informatice, construind un sistem de induicatori de eficienta. Ultimul capitol al cartii dezvolta aspectele ce privesc perfectionarea sistemelor informatice, ceea ce fie se regaseste acum sub denumirea de mentenanta, fie daca perfectionarea este de substanta, se identifica cu procesele de re-inginerie de azi. Cine doreste sa vada starea literaturii romanesti din zona informaticii, sa consulte bibliografia, autorii avand preocuparea de a include cele mai importante realizari in domeniu, care si-au gasit o forma de prezentare tiparita, carti sau articole.
Si in ICI au existat preocupari in zona sistemelor informatice, VASILESCU si DUNCA fiind coautorii unei lucrari care a concentrat experienta autorilor in dezvoltarea de sisteme informatice pentru organizatii cu specificul de productie.
Cartea are o prefata sermnata de prof.dr.docent Mihai DRAGANESCU. Se porneste de la definirea conceptelor de baza: sistem informational, sistem informatic, caracteristicile sistemelor informatice, etape de realizare, structura sistemului informatic. Sunt aprofundate aspecte legate de conducerea lucrarilor din cadrul etapelor ciclului de dezvoltare a sistemelor informatice si realizarea documentatiei. Autorii analizeaza rand pe rand etapele de dezvoltare a unui sistem informatic, capitolelor 9 - 12 rezervand paginile 177 - 181. Penultimul capitol, al XII-lea este destinat prezentarii unui studiu de caz. Este analizat modul in care pornind de la necesitati se structureaza sistemul informatic, se realizeaza proiectul tehnic si se efectueaza construirea propriu-zisa a sistemuluui. Aici se vede experienta vasta a autorilor in proiectarea, realizarea si implementarea de sisteme informatice pentru intreprinderi. Ultimul capitol deste destinat concluziilor si prefigurarii unor perspective.