CARTI DE INFORMATICAMarcel ROSCULET, Paraschiv BALEA, Serban MOLDOVEANU - Programarea si utilizarea masinilor de calcul si elemte de calcul numeric si informatica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980, 233pg.

Lucrarea celor trei autori este structurata pe doua parti, prima fiind dedicata metodelor numerice, iar a doua este dedicata programarii in limbajul FORTRAN. Avand o formatie riguroasa, au strcutrat cartea astfel incat au pornit de la rezolvarea sistemelor liniare de ecuatii, au continuat cu rezolvarea ecuatiilor neliniare, trecand apoi prin valori si vectori proprii, dupa care au aprofundat chestiuni de aproximare si interpolaer. S-au ocupat de prezentarea de metode numerice pentru derivare numerica, integrare numerica si pentru rezolvarea prin metode numerice a ecuatiilor diferentiale. Metodele prezentate sunt descrise pe pasi si de fiecare data sunt propuse cazuri concrete si se dau solutii. Experienta autorilor in plan didactic si-a spus cuvantul intrucat intreaga abordare este deosebit de clara, trecerea de la simplu catre complex opermitand intelegerea tuturor problemelor. La pozitia 47 din bibliografie se gaseste o lucrare elaborata de aceeasi echipa, ceea ce arata ca autorii au experienta in a lucra la construirea unui material de foarte buna calitate, in acea lucrare autorii au propus solutii foarte competitive si de afisare a matricelor dar si de obtinere a inversei unei matrice intr-un subprogram cu numar foarte restrans de linii sursa. Metodele prezentate sunt astfel detaliate incat in capitolele unde se scriu programe FORTRAN trecerea spre transpunerea in expresii aritmetice folosind gramatica limbajului, este foarte usor de realizat, aspect obtinut numai de catre persoane care au experienta atat in zona de metode numerice cat si programrea in limbajul FORTRAN. Prezentarea limbajului ia in considerare ceea ce a fost explicat in celelalte capitole, iar textele sursa scrise dau solutii pentru metodele numerice prezentate deja. Autorii merg la prezentari de detaliu aratand si cum se grupeaza campurile unei cartele functie de formatul descris pentru date, astfel incat cel care ruleaza programul sa obina de prima data rezultatele complete si corecte. Faptul ca sunt puse schemele logice alaturi de secventele de program, are o importanta speciala, permitand celor care scriu programe sa faca legatura intre ceea ce gandesc si forma concreta - programul FORTAN. Autorii adopta un stil de programare extrem de simplu si coerent, astfel incat asigura un nivel de lizibilitate maxim pentru textele sursa scrise. Ei vin si cu cerintele de programare structurata (paginile 198 - 212), oferind solutii la multe probleme in acest nou context, nou la acea vreme, cand se incerca sa se opuna ordine in munca programatorilior pentru a se crea contextul lucrului in echipa. Pentru expresiile de calcul matriceal de la pagina 185 sunt folosite elementele teoretice cunoscute din calculul matriceal simplu. Pentru problema de la pagina 209 in care se scrie programul pentru calculul radacinii patrate folosind metoda de aproximare a lui Newton, solutia oferita este foarte eleganta. Cartea are si un capitol cu solutii complete la problemele propuse

In anul 1980 Editura Tehnica a publicat lucrraea CALCULATOARE NUMERICE. HARDWARE - STRUCTURA SI PROIECTARE de Fredrick j. HILL si Gerald R. PETERSON, doi mari profesori ai Universitatii din Arizona, bucurasndu-se de o prefata a profesorului Adrian Petrescu de la Politehnica bucuresteana. Colectivul de traducatori era format din Nicolae Tapus, Trandafir Moisa, Irina Athanasiu, Cristian Zervos, Paul zamfirescu si Adrian Petrescu, cu totii nume de rezonanta in stiinta calculatoarelor de la noi din tara. Asa cum rezulta din cuprins, sunt abordate toate aspectele anuntate in titlu si nu trebuie sa mire pe nimeni de ce absolvestii de computer science din UPB sunt de succes oriunde in lume, daca au avut profesori personalitatile care au lucrat atunci cand isi faceau ucenicia intr-o echipa care a tradus o asemenea lucrare de maxima importanta pentru inginerii de CS.

A circulat in epoca o istorioara hazlie prin tragismul ei, caci asa e romanul, optimist, priveste totul cu ochii optimistului. I-a venit ideea unei persoane care fusese sau trebuia sa fie ministrul la chimie, deci i-a venit ideea de a reuni un colectiv pentru a scrie o carte de cibernetica si informatica in chimie. Si cum noi romanii avem mania grandorii sa nu zic persectuia monumentalitatii, ideea de baza era sa se realizeze un top imens peste poate. S-au pus oamenii pe treaba si au scos cartea cu pricina. Drept care dupa ce a fost tiparita, au mers cu ea la tovarasa caci asa se cadea. Si Elena Ceausescu i-a primit. I s-a inmanat cartea. Femeia a primit-o, a inceput sa discute cu ei. Ca sa se lamureasca, se zice in folclor ca l-ar fi intrebat pe unul dintre aducatorii cartii:
- Ia zii, Florescule, cum vine asta cu cibernetica si informatica in chimie?
Eu cred ca femeia a intrebat pentru a se lamuri. Dar taranca din ea, probabil a apasat cumva pe cuvinte, in asa fel incat bietii vizitatori-aducatori de carte, au conchis ca ei nu-i place nici de cibernetica, nici de informatica. Iar asta s-a propagat ca vantul si ca gandul in edituri si ani in sir, autorii si editorii au facut tot felul de artificii pentru a scrie carti de informatica si de cibernetica, pentru ca aveau teama ca nu e voie, asa cum un copilas nu are voie sa se apropie de prizele electrice cu degetutele lui.

Profesorul, caci asa i se spunea lui Mihai DRAGANESCU in ICI, a publicat si el o serie de lucrari, dar lucrarea din 1980 este de departe o lucrare interesanta. Profesorul doctor docent Mihai DRAGANESCU, personalitate proeminenta a stiintei din tara noastra a realizat o lucrare de sinteza in care sunt abordate probleme de mare importanta pentru noile tendinte care se manifestau in industriae, precum:
- inteligenta artificiala
- microelectronica
- informatica
- automatica
- pozitia fortei de munca
- electronica functionala
- calculatoarele electronice
- moneda electronica
- automatele
- robotii industriali
- automatizarea supla.
Toate acestea au fost analizate in contextul modernizarii industriei, cresterii eficientei si mai ales schimbarii raportului dintre munca fizica si munca intelectuala, in favoarea celei de a doua. Autorul a simtit nevoia sa arate ca rolul clasei muncitoare creste chiar in conditiile robotizarii, prin faptul ca fiecare muncitor va avea un nivel de instruire superior, rolul sau fiind de a duce spre decizia de a executa operatii la nivel inalt de performanta, de a supraveghea, dar mai ales de a defini operatii si comenzi programabile. Anexele de la paginile 288 - 308 vin sa sublinieze modul concret in care autorul este ancorat in transpunerea in practica politica partidului, cu luarea in considerare a constrangerilor ideologice, insa mentinand standardele la cote foarte inalte, ca singure modalitati de a atinge obiectivele trasate la congresele partidului. Demonstratiile autorului sunt interesante daca se are in vedere ca ipotezele cu care vine se bazeaza pe cuceririle cele mai noi ale tehnicii si in cunostinta de cauza creaza argumente solide. De fiecare data a gasit acele pasaje din documentele partidului care il indreptatesc sa arate ca microelectronica, informatica si automatica sunt singurele cai de a creste productivitatea, randamentele si calitatea in intreprinderile industriale. Asa se explica succesul strategiilor definite de ICI, unde profesorul Mihai DRAGANESCU a fost ani in sir director general, in ceea ce priveste informatizarea si numeroasele plenare ale partidului in care informatica era abordata ca fenomen de sine-statator, acordandu-i-se o importanta speciala, mai ales ca efort investitional. sa nu uitam ca in acei ani exista ICI, ITC si fabrica de calculatoare, dar exista si o fabrica de periferice.

in anul 1985 dr.ing. Adrian DAVIDOVICIU si ing. Adrian MOANGA au publicat in Editura Tehnica la colectia Stiinta si tehnica pentrum toti, lucrarea ROBOTI EVOLUATI SI AUTOMATIZARI FLEXIBILE,in care pe 76 pagini au clarificat concepte, a dezvoltat aspecte legate de interactiunile masinilor cu mediul prin atingere, folosind vederea artificiala si au aratat care sunt bazele dezvoltarii de roboti inteligenti. Aplicatiile propuse se refera la ateliere flexibile de fabricatie, celula de automatizare flexibila, productia asistata de calculator sifabrica viitorului. Azi nu se mai concepe o linie de productie performanta fara roboti inteligenti deultima generatie.

Fata de alte carti, aici, la pagina 4, autorul propune o schema logica dupa care se realizeaza solutionarea problemelor enuntate, incluzand doua structuri repetitive ce conditioneaza avansarea daca si numai daca s-a reusit parcurgerea constructiei fie de algoritmi, fie de blocuri ale unei scheme logice.Sunt luate in considerare probleme legate de algoritmi liniari, cu ramificatii, ciclici in care numarul de pasi este cunoscut in care intervine o variabila de control care atinge o anumita valoare, respectiv, necunoscut cand intreruperea prelucrarilor se produce daca o conditie este indeplinita. In continuare sunt date elementele necesare construirii de scheme logice organizate pe doua tipuri, dupa care sunt propuse o serie de 100 de probleme de rezolvat. Pentru ca autorul este un profesionist de inalta clasa, in partea destinata descrierii solutiilor propuse vine cu toate detaliile necesare (paginile 65-124), oferind scheme logice complete realizate omogen si intr-o forma moderna, care si azi este utilizata, in ideea ca procedurile nu includ blocuri de citire-scriere, aceste blocuri fiind izolate intrucat reduc atat portabilitatea si deterioreaza calitatea proceselor de mentenanta. Este destinata o mare parte prezentarii limbajului FORTRAN in contxtul utilizarii resurselor acestui limbaj pentru a solutiona problemele propuse (paginile 152-186). Trebuie remarcat faptul ca lucrarea are un caracter unitar, intrucat in enunt se folosesc notatii, aceleasi notatii sau usor modificate sunt preluate in schemele logice si de acolo in mod direct sunt duse in programe. La pagina 49 este problema 1.29 in care este calculat produsul scalar a doi vectori cu numararea situatiilor in care x[i] > y[i]. La pagina 82 figura IV.29 contine schema logica, iar la pagina 162 este dat programul FOTRAN. Fata de schema logica, autorul a inclus in program instructiunile de citire a datelor si de afisare a rezultatelor. Daca ar fi adoptat conventia de a avea un program apelator, atunci structura programului se complica inutil. In plus, trebuia sa mearga pana la capat, adica sa aiba o procedura pentru citire vector care era apelata de doua ori, o procedura de calcul si o procedura de afisare vector apelata de doua ori si daca ar fi exagerat, mai construia si proceduri pentru citire de numere reale si de afisare numere reale si numere intregi. Programul sau principar ar fi devenit numai apeluri de proceduri, precedate de definiri de operanzi. Acolo unde este necesar, autorul a introdus comentarii in programe, autodocumentandu-le. La vremea respectiva, cartea a fost un real succes editorial. Bibliografia folosita de autor este formata din 14 lucrari din literatura roameasca preponderent, iar lucrarea tiparita in 1978 are materiale aparute in intervalul 1967 - 1974, autorul fiind prezent cu doua articole publicate in 1964, respectiv, 1967. Trebuie remarcata aplecarea autorului spre a realiza scheme logice competitive si programe FORTRAN performante, ce corespund unui stil de programare curat. Daca etichetele erau date in ordine strict crescatoare ca termeni ai unei progresii aritmetice cu a0 = 10 si ratir r = 10, deja se vorbea de programe ca opere de arta.

Ca orice alta carte de metode de calcul numeric, aceasta carte aparuta in anul 1976, respecta structura clasica in care apar capitole ce privesc rezolvarea ecuatiilor algebrice, a sistemelor neliniare. O alta aprte este dedicata calculului matriceal, a sistemelor liniare de ecuatii, a vectorilor si valorilor proprii. Se trece apoi la aproximarea functiilor, la integrarea si derivarea numerica, iar capitolele al VIII-lea si al IX-lea sunt dedicate ecuatiilor diferentiale ordinale si partiale. Unul dintre autori venea din zona calculatoarelor, ceea ce l-a determinat sa ia in considerare o prezentare a problematicii in ideea de algoritmizare. La paginile 42, 112 - 114, 170, 189, fiind date texte sursa ale unor programe, iar la paginile 15 - 17, 41, 86, 168, 188, 202, 233 si 237 se afla scheme logice pentru descrierea de detaliu a unor algoritmi. Gandirea intregii carti este bazata pe ideea de a scrie programe, fara a uita ca trecusera destui ani de cand intrase in tara software pentru calcule stiintifice, iar SSP - IBM deja prezenta solutii de maxima generalitate. Sunt incluse si secvente de programe FORTRAN pentru a implementa formule de calcul matriceale, autorii mentinand notatiile din formule (pagina 73). Este important sa se vada ca in acele timpuri ideea de a dezvolta software era esentiala, iar orientarea spre a acorda atentie acestei laturi eraq dirijata de faptul ca autorii chiar in prefata aratau ca se adreseaza studentilor de la facultatile care au in planurile de invatamant disciplina de metode numerice. Cu timpul datorita unor conjuncturi ale astrelor, Jupiter intrand in conjunctie cu Marte, disciplina a disparut, faca ca lumea sa-si dea seama ca numeroase probleme complexe din economie isi gasesc solutii daca si numai daca sunt cunoscute metodele de calcul numeric si programatorul are suficiente elemente de a-si construi proprii algoritmi care sa faca tot felul de agregari ale acestor metode. mai mult, ideea de a construi metode iterative de a obtine din aproape in aproape solutii cat de act rezonabile, trebuie avute in vedere si azi, iar o carte de metode de calcul numeric asa cum este aceasta de fata, trebuie lecturata, ca punct de start in a face ceva special intr-o constructie software care sa inglobeze un strop de noutate. Mai trebuie spus ca autorii au analizat in detaliu problemele legate de calitatea solutiilor si daca au folosit in mai multe capitole cuvantul aproximativ au venit cu detalii legate de pragul de eroare. De asemenea, ei au dat si o serie de elemente de complexitate. daca aveau un sablon unica de prezentare a metodelor de calcul numeric, asa cum se procedea la casele mari de software, cu siguranta, lucrarea de fata era o lucrare clasica. Se asteapta acum in anul 2014 sa apara o astfel de lucrare. Daca.

Institutul Central pentru Conducere si Informatica, pe scurt ICI, avea o puternica activitate de instruire a specialistilor, astfel incat sa se vehiculeze aceleasi concepte si mai ales sa se ajunga la un nivel de performanta ridicat dar omogen. Asa se explica aparitia a numeroase materiale de inalta clasa, bine documentate si mai ales sistematizate, care clarificau nenumarate aspecte practice dar si teoretice, pentru toti cei care activau in domeniul informaticii aplicate.Acum, aceasta lucrare este privita ca o lucrare de istorie pentru ca banda de hartie, cartela perforata, banda magnetica dar si discurile uriase sunt ca niste povesti desi ele au fost realitati dure nu mai de mult cu 30-40 de ani in urma. Special am aratat o pagina din carte cu prezentarea unei cartele, cu prezentarea codurilor de perforare si mai ales de detaliere a modului in care functionau imprimantele rapide dar zgomotoase ale calculatoarelor din anii '70. Lucrarea a abordat probleme practice legate de modul in care se prganizeaza datele si cum se dispun pe suporturi tehnice. Pornind de la formule de calcul se stabilea cat ocupa ca spatiu datele legate de o colectivitate. Acum cand exiswta HDD de 4Tb, nu se mai pun astfel de probleme. dar cand banda magnetica era limitata, cand discul avea o capacitate foarte mica, aceste calcule erau si necesare si mai ales utile pentru a creste performanta, stiut fiind faptul ca o citire de inregistrare logica este ceva si o citire de inregistrare fizica este altceva si e de dorit sa se gestioneze strict acestea.Autorii au dat numeroase solutii la probleme simple, aratand ce inseamna sa construiesti o macheta pentru un fisier pe cartele, datorita restrictiilor impuse de cele 80 de coloane ale cartelei. De asemenea, la sfarsitul cartii se afla o anexa ce contine o macheta ce se va imprima cu necesarul de piese pentru anul 1970 avand in vedere cele 132 de pozitii care se inscriu pe un rand al hartiei de imprimanta. Si azi apar o serie de restrictii, numai ca prin modificarea dimensiunii fontului, lucru imposibil la acea vreme, numarul de caractere pe rand devine variabil. Mai mult, exista azi posibilitatea de a aseza foaia A4 pe lungine dar si pe latime, functie de necesitati. Atunci erau altfel lucrurile si azi se intreaba lumea de cum a fost posibil. Numai ca fara acele stadii in niciun caz nu s-ar fi ajuns aici, la imprimantele laser si la HDD-urile de 10Tb cu preturi aproape penibile care ii dezarmeaza si pe cei mai mari carcotasi in a dimensiona baze de date oricat de multimedia si le doresc clientii extrem de exigenti mai ales la rezolutia pozelor sau la calitatea sunetului.

Desi in tara noastra s-au mai scris carti despre automate, cartea care are ca autori pe I. CREANGA, C. REISCHER si D. SIMOVICI este si va ramane o carte de referinta. Spun acest lucru pentru ca am folosit rezultatele obtinute de acesti autori atunci cand am studiat automatele ATIM utilizate in descrierea comportamentului unei sectii de productie pentru policlorura de vinil, unde erau niste autoclave si unde starile in care treceau acestea erau delimitate in timp si semnalele care erau transmise si iesirile de asemenea erau bine definite din punct de vedere al sistemului de reactii chimice, cu unele simplificari, bineinteles. Abordarea in carte este de un inalt nivel de formalizare, ceea ce a permis generalizari autorilor, iar cititorilor, asemeni cazului meu, dezvoltarea de aplicatii concrete si foarte apropiate de cerintele unui sistem orientat pe productie real. In putine cazuri in literatura autohtona am intalnit o bibliografie mai bogata ca in acesta carte, bibliografie care se intinde de la pagina 245 si ajunge la pagina 283. daca pe pagina sunt in medie 20 de titluri, atunci acolo se afla cam 800 de titluri si toate din domeniu. I-am crezut ca au citit acele materiale si bibliografia nu a fost formala pentru ca unele articole referite le aveam si eu, le stiam si erau bine plasate si corect specificate, adica profesionalismul autorilor nu are cum sa fie pus la indoiala din cauza acestui volum impresionant de materiale folosite. Indexul alfabetic de la paginile 285 - 291 arata seriozitatea tratarii si a sistematizarii de catre autori a conceptelor.
textul este de mare claritate si acest lucru arata ca autorii au zabovit foarte mult pana au ajuns la acel nivel al abordarii. Chiar inainte de a incepe dezvoltarea continutului ei au pus in carte o lista de notatii, ceea ce a permis si o abordare unitara, insa pentru cititor este esential sa stie ca o variabila are o semnificatie unica. utilitatea demersului acestor autori se datoreaza tipologiilor complexe de sustineri in plan practic. Este cunoscut ca in teoria corectitudinii software toti vin cu ipoteze care mai de care mai interesante si cu algoritmi care mai de care mai impresionanti. Nefericirea apare atunci cand toti se napustesc asupra algoritmului lui Euclid pentru a arata cat de marete sunt intreprinderile lor cele teoretice. CREANGA, REISCHER si SIMOVICI au o cu totul abordare, intrucat problemele lor au un nivel de complexitate ridicat, solutiile lor, chiar daca sunt intuitive, au acel nivel de generalitate care il determina pe cititor sa incerce si el sa solutioneze o problema a lui, alta decat eca din carte, desi nu foarte diferita, dar care are corespondent in ceea ce au propus ei. In plus, au construit grafuri, arborescente si matrice de stari si au aratat in detaliu ce se intampla cu automatul finit si determinist cand se produc treceri de la o stare la alta. Problemele de secventialitate si de stabilitate sunt tratate intr-o maniera clara si permit cititorului analize pe aceeasi linie a propriilor sisteme. In partea problemelor speciale, autorii s-au oprit asupra descompunerii in serie si in paralel a automatelor si au dezvoltat aspecte legate de retelele de automate. daca cineva are curiozitatea azi sa se aplece asupra acestei lucrari, va avea marea surpriza ca nenumarate aspecte au ramas de mare actualitate chiar si acum dupa 41 de ani de la publicare.

Grupul celor trei autori a devenit cunoscut de la primul volum in care au abordat latura matematica a automatelor. Tratarea limbajelor formale s-a dovedit o mare necesitate, daca se are in vedere ca de la Grigore MOISIL lumea matematicienilor s-a orientat spre zone cu mare nivel de abstractizare, iar marile probleme ale limbajelor formaleasa cum erau ele concepute de parintii lor trecusera pe planuri secundare, fara a fi o explicatie in acest sens, desi SALOMAA publica intens in acele vremuri, fara a mai vorbi ca mai tarziu chia Universitatea Bucuresti l-a onorat cu un titlu onorific. Asda cum i-a obisnuit pe cititori CREANGA, REISCHER si SIMOVIC au venit cu o carte elaborata dupa cele mai inalte standarde, cu lista de notatii, cu o bibliografie impresionanta, chiar daca volumul era mult mai redus decat la primul volum, dar calitatea fiind ca si la precedentul volum, la nivel foarte inalt. Pornind de la concepte de algebra, autorii definesc gramatici, tipuri de limbaje, ajungand sa dea interpretari pentru recursivitate, care si-au gasit implementari aqbia in zilele noastre, chiar daca limbajul ALGOL este de o vesnicie. El era dovada ca gandirea o luase cu mult inaintea posibilitatilor efective de a construi, de a programa si mai ales de a stoca un compilator care sa faca tot ceea ce zicea acel limbaj si la nivelul de generalitate descris acolo. Candva, in studentie, gasisem o carte de gramatici generative, o citisem, concepusem un limbaj de descriere a proceselor din contabilitate si m-am minunat ca daca as fi avut atunci aceasta carte, cu siguranta ca destinul meu ar fi fost altul, in sensul redirectionarii mele in mod ferm pe limbaje neprocedurale, care in economie sunt de mare succes, mai ales cand vocabularul unui astfel de limbaj acopera concepte din domenii precise, pentru ca in finante, la bursa, in audit, lucrurile sunt foarte bine algoritmizate. Cartea celor trei mari autori este un reper pentru literatura din domeniu si o reeditare ar marca respect fata de un trecut glorios, foaqrte greu de atins, mai ales acum cand aria de cuprindere este subminata de Internet prin modul sau perfid de a oferi totul, filtrarile valorice fiind absente in totalitate. Pe vremuri filtrele valorice erau impuse de restrictiile de la edituri, de limitele de stocare ca pagini si de modul in care circula informatia. Acum informatia bruta este mai mare ca volum in spatiul publica decat elementele valorice recunoswcute.

Prin pozitia sa in administratia de la inalt nivel, Vasile BALTAC a reusit sa imprime o linie corecta intregii informatici. Isi sustinuse un doctorat cu o idee originala si publicase o carte despre un sistem de operare in care apareau niste elemente de variabilitate revolutionare la acea vreme. Si la Timisoara dorea sa implementeze conceptul de productie de software in regim industrial, numai ca pe plaiurile noastre cele mioritice, programarea era tot o arta asa cum este facutul tuicii in batatura lui nea Gheorghita fieraul si potcovarul satului. El a reusit sa-i grupeze pe autorii cu care a reusit sa scoata un masiv volum despre calculatorul FELIX C-256. Urmarind bibliografia se va vedea cu claritate ca aceasta carte are la baza documentatia de baza a calculatorului. Nici nu avea cum sa fie altfel, din moment ce autorii si-au propus sa ofere intr-o forma sintetica, unitara si mai ales completa, insotita si de detalii rezultate din practica lor, acele elemente ce vor permite cititorilor utilizarea acestui calculator romanesc, FELIX C-256 la parametri cat mai ridicati. Cartea are numeroase secvente de text sursa copiate chiar dupa imprimanta originala obtinuta de la calculator, ceea ce ofera o mare autenticitate abordarii, dar si secvente scrise de autorii capitolelor pentru a arata modalitati de utilizare a comenzilor sau a instructiunilor, cat mai eficiente. In cele 7 anexe sunt date detalii la nivel de bait si elemente de sintaxa care sa elimine orice ambiguitate atunci cand se doreste analiza pe text, elaborat de programator sau scos la imprimanta de calculator. Autorii sunt din ITC si au folosit 27 dintre manualele elaborate de ei, unele chiar avandu-i ca autori, ceea ce le-a permis fructificarea unei vaste experiente acumulate. Se vede experienta de coordonator a doctorului Vasile BALTAC in structurarea celor 11 capitole, in asigurarea unui continut concentrat si mai ales in ceea ce priveste gestionarea redundanei, lucru dificil de realizat ca un numar asa mare de autori. Faptul ca profesorul Mihai DRAGANESCU, personalitate recunoscuta in domeniu a facut prefata volumului spune multe, mai ales in legatura cu atentia si importanta acordata de lumea informaticii acestei abordari, cu un impact deosebit de mare in lumea informaticienilor.
Eu venind din lumea literaturii de informatica de la IBM cu care eram familiarizat, manualele originale in limba franceza care insoteau sistemul IRIS mi-au produs un mare disconfort prin caracterul lor prea sumar. Cartea aceasta a reparat foarte mult, autorii roamni au adaugat un nivel foarte ridicat de rigoare, au propus solutii bazate pe experienta lor si mai ales au aratat care sunt riscurile de a incheia fara succes o prelucrare, ei aratand ce si cum trebuie evitat pericolul.

Cursul universitar de programarea calculatoarelor electronice are ca obiectiv unic prezentarea limbajului COBOL de catre un colectiv larg de autori, profesori cu totii la catedra de Informatica de gestiune, unde toata lumea stia ca profesorul Ilie VADUVA era cel puternic, prin numeroasele functii indeplinite in plan politic in ASE si nu numai, dar si prin faptul ca era rectorul ASE incepand cu anul 1980. Prefata cartii pastreaza tipicul cursurilor universitare din Academia de Studii Economice in care trebuia sa se inceapa cu fraze dedicate liniei drepte a PCR intru dezvoltarea a ceva, iar aici despre dezvoltarea informaticii fiind vorba. Ceea ce este si mai straniu si de neinteles, se refera la bibliografie, autorii incluzand lucrari importante dar excluzand lucrarea celebra a margaretei DRAGHICI precum si lucrari realizate de vecinii lor din facultatea de Cibernetica Economica sau din centrul de Calcul, mai ales uitand ca Ioan CATONA era tatic in ceea ce privea dezvoltarea de software in limbajul COBOL. La romani se obisnuieste sa para omul interesant sa vorbeasca despre altii de peste mari si tari, fara a aminti o vorbulita despre cei cu care mananca o paineoarecare. Ei stiau despre noi cei din Cibernetica pentru ca multi dintre noi faceam parte din aceeasi generatie si ne intalneam ba la sedinte, ba la invatamantul politic, ba pe la simpozioane, asa cum a fost cel din Slatina din anul 1977.
In rest, structura cursului urmaresteproblematica introducerii in programare cu prezentarea conceptelor de baza, cu stabilirea de metode de organizare si exploatarea a datelor si cu modalitati practice de construire a programelor (scheme logice, arbori de programare si scheme logice). Sunt dezvoltate aspectele legate de etapele de prelucrare si cartelele de comanda corespunzatoare, dupa care se intra in prezentarea standard a limbajului COBOL (paqginile 163 - 332. Autorii se3 ocupa si de limbajul BASIC bazandu-se pe lucrarea de la ITC GTFS BASIC, manual de utilizare. Acest limbaj, nu a prins printre programatori desi germenii calculatoarelor personale aveau la baza interpretere BASIC foarte puternice. Experienta autorilor a determinat realizarea unei carti utile studentilor, cu numeroase elemente poractice, pentru ca a lua o problema de la enunt si a o trece prin toti pasii inclkusiv prin a pune macheta cu date de pe cartele la dispozitia studentilor, este un lucru important. Secventele de foi de programare definesc acel stil de programare cu care studentii trebuiau sa fie familiarizati, limbajul COBOL fiind un limbaj al disciplinei, caci lucrul cu volume mari de date presupune multa atentie. Este impresionant modul in care autorii detaliaza problema structurarii setului de cartele (paginile 348-349) pentru a asigura o lucare completa si corecta. Faptul ca ofera la paginile 422 si 423 texte sursa asa cum au fost obtinute de la calculator, are menirea de a asigura pe cititor ca autorii au rulat programe.

In aceasta lucrare, autorii s-au concentrat pe prezentarea a 15 limbaje de programare din toate categoriile. O analiza atenta trebuie sa porneasca de la obiectivul urmarit, mai ales daca este vorba de a asigura sansa de lucru efectiv cu aceste limbaje, ceea ce ar presupune ca la nivelul lui 1978 sa dispuna cat mai multa lume de compilatoare de FAST, LAF, ALGOL, FLAG, LISP, RPG, LPS, BASIC, TTPL, MAGIRIS, COBOL, FORTRAN, PL/1, APL sau de ceva care sa permita implementarea limbajelor de simulare. Sa acreditam ideea existentei unor asemenea instrumente care sa permita daca nu lucru direct, cel putin scrierea de programe in limbaje, altele decat COBOL, FORTRAN, BASI si sa zicem ALGOL, despre acre nu existau limite vizibile in a dispune de compilatoare. Limbajele PL/1, LISP si RPG aveau niste compilatoare date de IBM cand a vandut echipamentele 360 si 370 numai ca erau asa de putin utilizate incat cu greu se va vorbi de mari aplicatii dezvoltate folosind resursele lor. Daca se porneste de la ideea existentei unui sablon unic pentru prezentarea celor 15 limbaje, dintr-o data se va vedea ca multe dintre casutele respectivului sablon raman neocupate.
Elementele de limbaje formale isi au rostul daca si numai daca se arata cum limbajele FORTRAN sau COBOL sunt generate pornind de la o gramatica, lucru foarte greu de demonstrat, desi aceste limbaje au alfabete, vocabulare, insa au si constructii extrem de restrictive care puse intr-un formalism nu ar face altceva decat sa-l impiedice pe programator sa le mai foloseasca. Implementarea structurilor de pe la paginile 51-52 isi gasesc o buna reflectare in limbajele Pascal si C de mai tarziu, implementarile structurate mai ales in FORTRAN fiind fortate. Incercarea de a folosi si in cazul limbajului FORTRAN definirile BNF sunt interesante dar nu duc la constructiile de rafinamentul dat in definirea riguroasa a limbajului ALGOL-68. Pentru instructiunile FOR(), IF() sunt alocate spatii extrem de subtiri nepermitand formalizarea adecvata, iar textele sursa sunt nesemnificative, desi unul dintre autori scrisese o carte fundamentala pe FORTRAM si aici ma refer la St. NICULESCU. daca analizez limbajul COBOL, lucrurile devin alarmante, paginile 125 - 178 cautand sa concentreze cat mai multe elemente de descriere a limbajului. Considr ca nu s-a reusit acest lucru, intrucat dupa parcurgerea acestui material este putin probabil ca un novice sa inceapa sa scrie un program COBOL si mai ales sa-l si ruleze cu succes. Dupa prezentarea tuturor facilitatilor limbajului, la paginile 176 - 178 este dat un text sursa pentru o problema mai mult decat simpla. Elefantul a nascut un purice, cum se spune. In economia cartii capitolele dedicate altor limbaje sunt foarte putin echilibrate din mai multe considerente dintre care absenta mediului de implementare si interesul scazut pentru ele in lumea programatorilor, sunt numai doua dintre motive. In literatura exista preocupari de a face prezentarea in paralel a 5-6 limbaje d programare, dupa un sablon unic. Se si ia o problema si se trece prin acele limbaje sa vada tot p[oporul care este diferenta de rezolvare si sa vada cand e bine sa se foloseasca un limbaj si cand un altul. Totusi 15 limbaje, mi se pare prea mult si probabil de aceea eu cel putin n-am avut pe birou aceasta lucrare pentru ca nu mi-a folosit in niciun fel. Pe langa faptul ca pentru a lucra in LISP m-as fi dus la o carte tiparita in America, in acest indrumar n-am gasit studii de caz complete, sa zic ca as fi avut un punct de pornire spre undeva.

Cartea de ASSIRIS scrisa de echipa lui Emil MUNTEANU, una dintre primele carti din tara care trata acest subiect, are meritul de a fi realizata de catre niste specialisti ai unui Institut de Cercetari - ITC - filiala Cluj, renumit pentru seriozitatea abordarilor si temeinicia solutiilor oferite.

Profesorul Adrian PETRESCU de la Politehnica bucuresteana, propune o lucrare de anvergura pornind de la o tratare elevata a calculatoarelor numerice din punct de vedere hardware, apoi trece la programarea acestora si incheie trecerea in revisca cu calculatoare hibride. Pentru a nu lasa nimic neacoperit, incheierea lucrarii se opreste asupra utilizarii calculatoarelor in conducerea proceselor industriale.

Cel care odata venit din America a adus si 400kg de documentatie, cum se lauda peste tot, s-a pus pe scris. Asa a aparut cartea despre minicalculatoare.

Dan IONESCU si Livia NISIPEANU erau colegii mei de actedra, niste tineri speciali si de mare cultura, veniti in catedra din vremea cand decan era marele profesor Nicolae RACOVEANU, ei fiind niste alesi dintre alesi.Cartea de 181 de pagini are menirea de a concentra elementele esentiale despre calculator. Din capul locului se vede ca autorii stiu despre ce vorbesc, pentru ca:
- prezinta clar toate aspectele
- vin cu exemple proprii si destul de complexe
- au asigurat o ordine logica a problematicii
- lucrarea este omogena ca text, ca notatii si ca nivel.
Este important ca dupa ce este citita cartea oricine are tot ceea ce trebuie pentru a rezolva si alte probleme. Autorii dau suficiente elemente care sa-l faca liber pe cititor. Sunt dati algoritmi foarte diversi, iar nivelul de generalizare este mare incat daca vrea cineva sa faca o conversie dintr-o baza Y intr-o baza Z are toate elementele. Ei au dat tabele complete pentru operatii paginile 98 - 103. La paginile 126, 129 si 131 au oferit scheme logice de efectuare a unor operatii de adunare pentru diferite tipuri de reprezentari prin coduri a numerelor. Sun discutate si alte operatii mai complicate si alte moduri de reprezentare, inclusiv cea zecimala. Dupa citirea acestei carti, cine vrea sa stie in detaliu cum se reprezinta datele in orice limbaj de programare nu mai are niciun secret. Sunt sigur ca autorii aveau toate elementele de a se apropia de standardele de preprezentare a numerelor in calculatoare si de a permite extensii spre float, double si long double, astfel incat sa fie in mare actualitate cu ceea ce este acum in limbajele C++ si C#. Cine are curiozitatea de a citi capitolul 9 dedicat extragerii radacinii patrate, va vedea cum a fost asigurata generalitatea si cum au fost tratate multe dintre metode, obtinandu-se in acest fel o abordare semnificativa, cu mult peste ceea ce se facea la cursuri.

Ideea de a face manuale de liceu pentru informatica, un altfel de a concepe materia nu era noua atunci cand cei trei s-au apucat sa scrie aceasta carte. Exista asemeni provincialilor unde se vorbeste de un complex al acestora si complexul celor ce fac manuale de liceu. Adica, respectivii sufera ingrozitor ca nu au cum sa includa intr-un manual de liceu care se adreseaza unor copii, ceea ce baga niste progesor universitari care se adreseaza studentilor din anii IV sau V. Imi amintesc cum niste chimiste, convertite din lipsa de catedre la informatica au incercat sa puna intr-un manual de clasa a VIII-a de informatica o teorie elevata, pe care sunt sigur ca nici ele nu o intelesesera despre codurile detectoare si corectoare de erori. Dar sa privin bibliografia inclusa in acest manual, care debuteaza cu lucrarile lui KNUTH si Mc CRACKEN publicate in lumea larga si in engleza, pe care nefericitii de elevi, musai trebuiau sa le citeasca, intrucat nu se face deosebire intre o bibliografie obligatorie si una optionala. manualul are un mare dezechilibru intre parti. partea a I-a de la paginile 10 la257 trateaza chestiuni de programare, iar de la paginile 258 la 289 sunt chestiunile de logica matematica. Ce bine era daca se facea ceva echilibrat adica sa se prezinte deva despre hardware, lucru facut in capitolul 3, apoi sa se faca ceva despre algoritmi si apoi sa se faca ceva despre FORTRAN si in final sa se discute de logica matematica, legata tot de ceea ce se vorbise anterior. Mi se pare interesant cum este detaliata problema expresiilor din capitolul 7. Nu stiu daca autorii sunt sau nu cadre didactice, dar daca erau asa ceva sunt sigur ca ar fi luat problema ascendent vorbind despre operatori si operanzi, despre ordinea de executie a operatorilor si mult mai tarziu sa vorbeasca despre functia mod() dau de functiile ce permit lucrul cu numere complexe si dau acces programatorului la partile ce alcatuiesc un numar complex. tabelele de la paginile 201si 202 lamuresc multe elemente legate de natura operanzilor, dar o teorie bine plasata despre subiectul acesta trebuia aratata undeva mai in fata. Sunt propuse probleme de rezolvat dar solutiile se pierd undeva. era extrem de interesant sa gasim program complet, profesional pentru rezolvarea ecuatiei de gradul al doilea sau sa se calculeze aria unui triunghi dupa formula lui Heron(pagina211) cu conditii de verificare daca a,b, c formeaza laturi ale unuii triunghi. Si tot asa. Numai ca asa cum am amintit despre complexul provincialului si autorii acestia de manual, au cautat sa puna cu furca tot felul de chestii fara sa-si puna vreodata intrebarea daca elevul va intelege totul de acolo sau nu va intelege mare scofala.

Cei patru autori era personalitati recunoscute in lumea informaticii, fiecare venind din zone bine conturate.

Profesorl Leon LIVOVSCHI de la Universitatea din Bucuresti a construit o lucrare de inalta clasa care a abordat probleme extrem de interesante dar prezentate intr-o forma accesibila, fara a face rabat de la precizia cu care a obisnuit literatura de informatica provenind de la aceasta deosebit de importanta scoala, unde fondatorul a fost marele Grigore MOISIL. Pornind de la evolutia calculatoarelor tratate riguros ca automate finite, autorul aduce in discutie problema calculabilitatii, descrie chestiuni legate de algoritmi si este interesant cum defineste si extinde discutia asupra recursivitatii. Este stiuta importanta structurilor alternative compuse bazate pe evaluari de conditii care conduc in final la ideea de tabela de decizie si modurile in care aceste tabele au fost deja implementate distinct, chiar in versiuni mai evoluate ale limbajului COBOL. Capitolul al III-lea este destinat acestei zone extrem de importante in optimizarea programelor care se scriu in zona economica unde lucrurile sunt destul de dezlanate. Sunt aprofundate problemele de construire a schemelor logice, de transformare a acestora astfel incat sa indeplineasca o serie de proprietati, urmarind si criterii de optim precum economia de memorie, care la acea vreme era o rersursa critica. cartea continua cu problematica verificarii corectitudinii programelor si ia in discutie o problema extrem de importanta la acea vreme cum era demonstraraea automata a corectitudinii programelor care a fost si care si acum tot deziderat este pentru lumea opracticienilor care dezvolta software oarecare, nu neaparat care sa se incadreze intre tipare impuse de instrumentele destinate verificarii automate. In zona de testare a programelor autorul vine cu o serie de consideratii teoretice si practice din care se vede ca vasta sa experienta este pusa in valoare. Chestiunile legate de testarea simbolica (paginile 268 -270) au o tratare foarte frumoasa care invita la dezvoltarea de instrumente pentru testarea automata a programelor. Si azi sunt dragute abordarile in aceasta zona, desi ceea ce s-a obtinut in aria de cercetare au indreptat testarea spre campul inteligentei artificiale pornind de la profiluri, clase de erori, cauze si mai ales structuri de secvente asociate cu tipuri de erori.

..............
Informatica nu a dus lipsa de carti.
A existat o literatura de avangarda.
Pentru limbajul FORTRAN generatii intregi au folosit cartea lui Stelian NICULESCU.Prefatata de acad. Grigore MOISIL, cartea tiparita in 1972 la Editura Tehnica, cartea a fost structurata astfel incat a abordat:
- descrierea algoritmilor cu ajutorul schemelor logice
- elemente ale limbajului FORTRAN
- practica limbajului FORTRAN, instructiuni de intrare/iesire
- instructiuni de atribuire si control
- proceduri
- fisiere
- instructiuni de intrare/iesire
- cartele de comanda
- segmentarea programelor
- aplicatii.
Lucrarea are si solutiile la probleme.
Sunt exercitii si listinguri de programe care evidentiau faptul ca autorul a rulat programele pe calculator.
Acolo unde era cazul erau prezentate modalitatile de dispunere a datelor pe cartele perforate ca verificarea programelor sa se faca exact ca acolo.

Dezvoltarea tehnicilor de programare au condus catre programarea structurata.
Limbajul FORTRAN are o implementare destul de fortata, cu introducere de coemntarii si formule nestandard, trebuind sa fie eliminata instructiunea GO TO, atat de mult frecventata de programatorii acestui limbaj.
Stelian NICULESCU a ceralizat o carte de FORTRAN pentru programarea structurata.
Aparuta in 1979 la Editura Tehnica, in cele 277 pagini, autorul a prezentat:
- notiuni introductive
- algoritmi
elemente de baza ale limbajului FORTRAN
- instructiunile limbajului FORTAN
- programarea structurata in fortran cu implementarea structurilor WHILW-DO, DO-UNTIL, DO-FOR, CASE-OF, LOOP-EXIT-IF-ENDLOOP
- proceduri FORTAN
- prelucrarea fisierelor
- segmentarea programelor
- cartele de comanda - anexe privind erorile, structura zonei de memorie, pentru depanare.
Lucrarea evidentia experienta practica a autorului si talentul didactic de a prezenta clar, concis si pe inteles, intr-o suita bine elaborata, intreaga problematica.


In 1971, Petre DIMO, profesorul de la Politehnica din Bucuresti, a tiparit o carte de Programare in FORTRAN, pe care a publicat-o la Editura Didactica si Pedagogica, in care autorul a dezvoltat aspecte legate de:
- elemente ale limbajului FORTRAN: variabile, constante, instructiuni
- intrari/iesiri
- instructiuni de atribuire
- instructiunea de ciclare
- subprograme
- alte facilitati
- utilizarea discurilor si benzilor magnetice
- exemple.
Executia viza utilizarea conventiilor pentru calculatorul IBM
Autorul, cu o buna practica de programare, a inclus in carte elementele necesare lucrului eficient cu folosirea cartelelor perforate si a echipamentelor din acele timpuri.

Cand in 1973 aparea in colectia LYCEUM cartea Programe in limbajul FORTRAN, tinerii autori, Horia GEORGESCU si Octavian BASCA faceau dovada unei puternice apartenente la o scoala de informatica, scoala de la Universitatea Bucuresti.
Aparuta intr-un tiraj de 32300 exemplare, cartea era structurata pe mai multe parti care includeau:
- lamurirea unor aspecte privind informatica
- algoritmi
- scheme logice
- scurta prezentare a limbajului FORTRAN
- conceptul de program bun
- 46 programe cu detalierea solutiei dupa ce a fost definita problema
- de la pagina 259 pana la pagina 327 erau prezentate solutiile care constau in :scheme logice si texte sursa, precum si explicatii.
Liceele de informatica s-au bucurat de o atentie sporita in ceea ce priveste manualele de informatica.
Au existat numerosi informaticienti care au contribuit la realizarea de manuale.
Manualul de liceu elaborat de M. JITARU swi Alex. TEODORESCU se adresa elevilor de clasa a XII a a liceelor de mate-fizica.
Cartea avea urmatoarele capitole:
- fisiere si sisteme de gestiune a fisierelor
- tipuri de instructiuni
- organizarea secventiala a fisierelor
- organizarea indexata a fisierelor
- structura unui fisier secvential-indexat
- organizarea selectiva a fisierelor
- segmentarea programelor
- utilizarea de biblioteci
- utilizarea de subprograme FORTRAN si COBOL in programe ASSIRIS.
Autorii, programatori cu experienta au oferit elevilor chestiuni exacte si mai ales numeroase exemple rulate.

Cartea a fost elaborata de un colectiv de laITCI Cluj-Napoca si era structurata in capitole:
- simboluri si separatori
- conceptul de data
- antet si declaratii
- conceptul de actiune
- enumerare si tipuri de interval
- tipuri articol
- tipuri structurate
- tipul fisier
- proceduri si functii
- fisiere text de intrare si iesire
- functii predeclarate
- tabele
- sintaxa limbajului.
Lucrarea este riguros redactata si are calitatea unei documentatii de firma, spre deosebire de cartile de autor.
Este o abordare completa a problemelor incat cine studiaza are toate elementele de a dezvolta programe cu nivel de complexitate ridicata.

In efervescenta dezvoltarii de generatii de calculatoare personale, a aparut calculatorul aMIC
Colectivul care a dezvoltat acest calculator re realizat si o documentatie sub coordonarea profesorului Adrian PETRESCU, TOTUL DESPRE CALCULATORUL PERSONAL aMIC, aparuta in anul 1975.
Gh. RIZESCU, F. IACOB, T. ILIN, E. DECSOV, C. NOVACESCU, F. BAR, R. BERINDEANU, D. PANESCU in entuziasmul lor au reusit o performanta remarcabila, de a dezvolta un produs complet si de a arata si modul in care se utilizeaza eficient.
Dupa o prezentare a claselor de microcalculatoare, se trece la prezentarea microcalculatorului aMIC, a monitoarelor si a sistemului rezident MATE.
Continuarea a vizat:
- cuplari de echipamente
- limbajul BASIC
- utilizarea in matematica si statistica
- utilizarea in economie si tehnica
- utilizarea in invatamant.
Autorii au venit cu numeroase exemple pe care le-au validat prin rulari.
Elementele de grafica si de jocuri de la paginile 178 - 220din volumul al doilea au dat o si mai mare greutate pe piata acestui demers, facand cartea deosebit de cautata si referita.


Cartea este realizata in anul 1975 si editata la FACLA de catre A. SOCENEANTU, G. GAVRILESCU si T. ILIN si contine tehnologia de construire a unui asamblor. Sunt detaliate aspecte legate de:
- elementele de definire a limbajelor de asamblare
- structura unui asamblor
- tabelul de simboluri
- compilarea frazelor
- tratarea erorilor
- macrinstructiuni.
Lucrarea in cele 195 de pagini contine si 6 anexe.

Un colectiv coordonat de dr. Vasile BALTAC, avand in alcatuire pe A. DAVIDOVICIU, C. MASEC, St. DIACONESCU, M. SADEANU, M. MARTINOVICI si C. STANESCU, au realizat o importanta lucrare de SISTEME INTERACTIVE SI LIMBAJE CONVERSATIONALE, pe care au publicat-o la Editura Tehnica in anul 1984.
Autorii prezentau:
- evolutia sistemelor de calcul interactive
- aplicatii pe sisteme interactive
- transmisia si prelucrarea datelor
- limbaje de programare conversationale BASIC, LISP, PROLOG, APL
- realizarea sistemelor interactive
- gestiunea proceselor
- gestiunea memoriei
- evaluarea si masurarea performantei
- studiu de caz.
-

Cartea elaborata de Vlad CAPRARIU, este realizata de o echipa in 1991 la Cluj-Napoca si este publicata la Editura MicroInformatica.
Trateaza intreruperile pentru lucru cu caractere, cu fisiere, alocarea de memorie, reprezentari grafice, verificari stare, starea unui program.

Scrisa de o echipa formata din Nicolae COSTAKE, Radu EFTIMIE, Radu ZAMFIRESCU si Augustin CHIRILA in 1971 si publicata de Editura Tehnica, autorii venind din zona practicii au prezentat elementele de baza ale limbajului si o serie de aplicatii, apropiind foarte mult studiul de caz de cerintele din practica informaticii aplicate in cercetare si in industrie.

Chiar daca existau rezerve fata de ceea ce provenea din est, dupa deschiderea spre occident, in literatura de informatica nu a operat o selectie mecanica.
Asa ca lucrarile bune de informatica au fost traduse in romaneste, fara ezitare.
Asa se explica aparitia in 1973 la Editura Tehnica a cartii CULEGERE DE PROBLEME DE PROGRAMARE, care includea 375 de probleme si rezolvarile lor.
Autorii, clasicii A.M. BUHTIIAROV, L.M. ZIKEVSKAIA si G.D. FROLOV au inclus urmatoarele probleme:
- bazele aritmetice ale calculatoarelor
- elemente de programare
- exemple de programe
- programarea in limbajul ALGOL
- descrierea unor calculatoare numerice.

Dr. Florian MORARU si Dr. Mihai MORARU au elaborat o lucrare valoroasa de PROGRAMAREA MICROCALCULATOARELOR IN SISTEMUL DE OPERARE CP/M la Editura Stiintifica si Enciclopedica in 1989
Autorii au structurat lucrarea in urmatoarele capitole:
- introducere in sistemul de operare CP/M
- organizarea interna
- programe utilitare
- editoare de texte
- limbaj masina
- intrari/iesiri limbaj masina
- programare in C
- programare in Pascal
- programare in Fortan
- programare in Basic
- gestiunea in DBASE.
Autorii au inclus numeroase exemple practice.Programele au fost rulate.

I. SANDULESCU si D. BELOIU au elaborat in 1978 un manual pentru elevii clasei a IX a, INTRODUCERE IN INFORMATICA, accentuind ideile legate de:
- sistemele de prelucrare a datelor
- codificarea informatiilor
- organizarea datelor in fisiere
- programarea si limbajele de programare
- tipuri de prelucrare
- domenii de aplicare ale informaticii: conducerea intreprinderilor, conducere de procese in timp real,instruirea asistata, modelare si simulare,controlul fabricatiei.

Autorii veneau cu experienta din productie spre elevi, dandu-le acestora o imagine clara despre ce este informatica aplicata in concret.

Este un indrumar de laborator realizat in 1985 de Dan LucaSERBANATI, Valentin CRISTEA si Claudiu POPESCU, de la Catedra de Calculatoare din Politehnica bucuresteana, in care pe 177 pagini, sunt prezentate probleme ca:
- prezentarea minicalculatorului CORAL
- programe utilitare
- limbajul MACRO 11
- practica programarii in MACRO 11
- formatul intern al instructiunilor
- executia programelor
- depanarea programelor
- subrutine
- macroinstructiuni
- scrierea modulara a programelor
- directive de sistem
- anexe legate de periferice, comenzi, directive, instructiuni, comenzi ODT, codul ASCII, subrutina DUMP.
Autorii, din marea scoala de calculatoare a Politehnicii au facut dovada inaltei lor clase.
Precizie, documentare, practica si mai ales rularea programelor.

Contine elemente de baza privind:- microprocesorul 8086
- programarea microprocesorului
- conectarea unei memorii
- interfata de intreruperi.
Lucrarea este deosebit de densa.
Editata la MITRON sub egida sicietatii MicriHard, lucrarea este realizata de T. A. WALTER si S. AVTAR.
Aceasta carte a pornit de la nevoia de a prezenta studentilor modul de lucru in UNIX.
Structurata de autori pe mai multe capitole cartea are darul de a familiariza pe cititor cu elementele de baza si cu modalitati practice de lucru sub UNIX.
Cartea este aparuta in 1994 la casa de presa si editura Viata Romaneasca.
In capitolul al cincilea se prezinta efectuarea de aplicatii sub UNIX, in capitolul al saselea se prezinta sistemul de fisiere sub UNIX, iar capitolul al saptelea prezinta comenzile UNIX.
Autorii dezvolta unele aspecte legate de formatarea de texte, mediul multiuser si componenta Kernel.
In cele 220 de pagini sunt concentrate elemente practice de lucru sub UNIX.

Pentru limbajul COBOL, cititorii utilizau cartea Margaretei DRAGHICI.
Pana sa plece din tara, a fost la mare pret cartea inginerului Petre DIMO.
Ceva mai tarziu, Institutul de Thnica de Calcul - ITC a inceput sa publice carti documentatii pentru toate aspectele care vizau calculatorul din seria Independent.


*********************************


La Cluj-Napoca, un colectiv deosebit de performant a realizat cartea PROGRAMAREA IN LIMBAJE DE ASAMBLARE - ASSIRIS, pe care Emil MUNTEANU, Viorel COSTEA, Mircu MITROV, au publicat-o in 1976 in Editura Tehnica.
Structurarea a avut in vedere abordarea gradata a problematicii, urmarind:
- problemele asamblarii
- directivele
- instructiuni masina
- macroinstructiuni
- exemple.
Autorii venind din ITC au realizat numeroase exemple, dovedind un spirit practic si o abordare clara, pentru ca ei insisi stiau foarte bine despre ceea ce scriau, in comparatie cu altii de pe malurile Dambovitii care faceau programare dupa ceea ce auzeau in statia de autobuz sau in piata.

Aparuta in 1990 la Editura ASE, cartea LIMBAJUL MACRO 11 TEHNICI DE REALIZARE A PROGRAMELOR ARE CA AUTORI PE Gh. DODESCU, Fl. PILAT, C. APOSTOL, I. Gh. ROSCA este structurata in urmatoarele capitole:
- elemente de baza ale limbajului
- directive pentru compilare
- formatul instructiunilor si adresarea operanzilor
- setul de instructiuni
- subprograme
- realizare programe structurate
- lucru cu macroinstructiuni
- operatii i/o
- tehnici de programare
- proceduri de operare programe interactive
numeroase anexe.
Lucrarea vadeste un puternic caracter didactic si are numeroase exemple.

Este o lucrare ampla, tiparita in 1977 si autorii ei Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN si Ion Gh, ROSCA si-au propus si au realizat o trecere in revista ampla a problemelor de programare privind limbajul de asamblare ASSIRIS.
Lucrarea are si o parte a doua, un memorator, care a avut un mare succes in randul programatorilor.
Cartea este structurata pe urmatoarele capitole:
- elemente de baza ale limbajului ASSIRIS
- instructiuni de incarcare si memorare
- instructiuni de calcul
- instructiuni pentru operatii logice
- instructiuni de salt
- instructiuni pe siruri de baiti
- instructiuni de intrare/iesire
- segmentarea programelor.
Lucrarea este redactata cu numeroase exemple practice si programele au fost rulate pe calculatorul din dotarea laboratoarelor catedrei de cibernetica economica.

Profesorul Ilie VADUVA, alaturi de echipa sa formata din dr. Vasile BALTAC, Vasile FLORESCU, Ion FLORICICA au conceput o lucrare extrem de moderna la nivelul anului 1978, intitulata PROGRAMAREA STRUCTURATA, pe care au publicat-o in Editura Tehnica.
In structura acestei carti au inclus:
- particularitati si limite ale programarii clasice
- proiectarea si realizarea modulara a programelor
- metoda programarii structurate
- algoritmi de prelucrare a datelor organizate in fisiere
- programarea structurata in COBOL
- programarea structurata in FORTRAN
- organizarea activitatii de programare.
Se vedea inclinatia autorilor spre dezvoltarea de software in conditii de eficienta, orientate spre industria de programe.

Publicata in 1983 la Editura DACIA, cartea PROIECTAREA CU MICROPROCESOARE a adus in peisajul literaturii de informatica o noua viziune de a utiliza computerul.
Autorii cartii, O.D. CAPATANA, M. C. HASEGAN si M.V. PUSCA, au organizat lucrarea incat sa prezinte structura, interconectarea si programarea microprocesoarelor pentru activitatea de proiectare.

Cartea SISTEME ELECTRONICE DE CALCUL SI TELEPRELUCRARE - culegerea si prelucrarea datelor cu micro-si minicalculatoare, dupa titlu aminteste de romanele medievale, cu capitole si titluri foarte lungi, ca nici numai trebuia citita cartea...
Cartea ii are ca autori pe Gh. DODESCU, Fl. PILAT, C. BARON si Gh. SOFRONIE.
Este elaborata in 1985 si tiparita in Litografia ASE.
Contine:
- scurta introducere
- algoritmi si scheme logice
- sisteme electronice de facturat
- bazele aritmetice ale calculatoarelor numerice
- sisteme de pregatire a datelor pentru prelucrarea automata
- microsisteme, M-18, M-118 si M-18B
- microsisteme
- minisisteme
- sisteme de operare pentru minicalculatoare
- mod de lucru interactiv.
Lucrarea cuprinde tot. Chiar tot.
Realizata de un colectiv coordonat de profesorul Constantin IONESCU, aceasta carte, s-a dorit a fi mai intai o macheta.
Grupul de lucru, foarte numeros a avut in atentie luarea in considerare a principalelor aspecte legate de ORGANIZAREA SI PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATIONALE ECONOMICE.
Aparuta in Editura ASE, Bucuresti 1982, lucrarea 632de pagini abordeaza probleme precum:sistemul infortmational economic, comunicatiile in sisteme economice,componentele sistemului informational, bazele organizarii stiintifice, studiul sistemului informational, metode si tehnici de analiza, conceperea sistemelor informationale, sistemul informatic - instrument al conducerii, proiectarea functionala a sistemului informatic, proiectarea organizarii datelor, tehnologia prelucrarii electronice, implementarea si exploatarea, evaluarea sistemelor informatice.
Lucrarea se dovedeste a fi cuprinzatoare, chiar o mare noutate pentru acele vremuri.


Publicata in 1981 la Editura JUNIMEA, cartea scrisa de Valentin HOGEA si Nicolae PAVEL, este o abordare noua a aspectelor privind procedurile automate, fisierele, descrierea programelor aplicatiei de personal.
Pe cele 200 de pagini, autorii prezinta profesional si condensat rezultate obtinute in practica.


Scrisa de Horia GEORGESCU si Petre PREOTEASA cartea INTRODUCERE IN SISTEMUL DE OPERARE SIRIS si publicata in editura Albatros in 1978, ofera cititorului ocazia de a lua contact cu un text riguros si practic, structurat in asa fel incat sa preia elementele de baza ale sistemului de operare, precum: cartelele de comanda, fisierele sistemului, exploatarea fisierelor FORTRAN, biblioteci, segmentare, executia programelor, depanarea programelor si programe utilitare.


Cartea este o culegere de probleme in care se prezinta programe cu utilizarea instructiunilor COBOL si in partea a doua sunt prezentate probleme complexe.
Pe cele 219 pagini sunt date texte rulate.
Autorii lucrarii Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA si Sergiu COMAN au realizat imbinarea dintre teorie si practica, avand in vedere ca ultimul autor era programator la un centru de calcul de intreprindere.


Cartea aparuta in 1985 acre caracter didactic, cuprinzand teste si raspunsuri legate de algoritmi si scheme logice, proiectarea modular-structurata, limbajul COBOL pentru minicalculatoare.
Autorii, cu mare experienta practica au facut dovada sistematizarii si abordarii gradate a intregii problematici.


realizata de o echipa formata din L. LIVOVSCHI, C. POPOVICI, H. GEORGESCU si N. TANDAREANU, lucrarea publicata la Editura Didactica in 1981, abordeaza probleme legate de limbaje formale, verificarea programelor, structuri de date, sistemul FELIX C256, crearea de fisiere si utilizarea de biblioteci.
Este o imbinare fericita a teoriei limbajelor formale cu practica arida a economiei.


Valeriu PESCARU a avut vocatia construirii de echipa si aceasta care a elaborat lucrarea FISIERE, BAZE SI BANCI DE DATE, este una dintre ele.
I. CATONA, D. DUTA, Cr. POPESCU si I. SATRAN au reusit sa dezvolte probleme legate de: informatie, structurare date, organizare si exploatare fisiere, integrare fisiere, banci de tate, protectia fisierelor, sisteme de gestiune banci de date.
La nivelul anului 1976 cand a aparut la Editura Tehnica, a fost chiar o revolutie de la fisiere spre bazele de date.


Manualul de utilizare si operare elaborat laInstitutul de Cercetari pentru Tehnica de Calcul ICTC,Filiala din Cluj-Napoca, structurat pe 6 capitole prezenta totalitatea elementelor necesare unui programator pentru a dezvolta aplicatii in FORTAN IV.
Echipa formata din T. VUSCAN, T. MURESAN, I. VESA, S. CHERATA, A. ENYEDI a dovedit ca stie bine subiectul si are capacitatea de a prezenta foarte sistematizat toate aspectele tratate.
Textele sursa, tabelele, listele de erori sunt complete.


Lucrarea de AUTOINSTRUIRE IN PROGRAMARE, realizata de o echipa formata din Ilie VADUVA, Vasile FLORESCU, Dan FARCAS, Gheorghe POPA si Nicolae MIHOCI a concentrat o problematica strict legata de: structura, functionarea si programarea calculatoarelor, fisiere, tehnici de descriere si reprezentare algoritmi, limbajul COBOL, programarea in COBOL, , lucru cu tipurile de baza de instructiuni, , lucru cu tabloruri, testarea si depanarea programelor, realizarea secventelor de comanda, utilizarea de biblioteci de programe, construirea de structuri modularizate de programe precum si prezentarea tipurilor de erori.
la vremea respectiva, aceasta carte a fost un adevarat ghid pentru programatorii COBOL.


Cartea elaborata de M. ROSCULET, P. BALEA si S. MOLDOVEANU si tiparita in 1980 a pornit de la solutionarea problemelor de analiza numerica in programe FORTRAN.
Autorii au prezentat principalele capitole de analiza numerica, venind in partea finala cu solutii sub forma de texte FORTRAN.


Cartea a castigat si un premiu al Academiei, ramas necunoscut mult timp majoritatii autorilor, din motive obscure.
realizata de subcolectivul de informatica din Catedra de Cibernetica Economica, a avut drept scop sa arate ca exista acest colectiv si ca are si unele rezultate.
Sunt incluse in carte toate aspectele privind informatica asa cum era ea cunoscuta de membri colectivului.
Pe cele 602 pagini se afla chestiuni legate despre sisteme informationale si sisteme informatice, modele si algoritmi numerici, structuri de date, algoritmi de prelucrare, transmisia si codificarea datelor, calculkatoare si minicalculatoare, tehnici de exploatare sisteme de calcul, limbaje de programare, tehnica programarii, programe utilitare, simulare procese, baze si banci de date,teleprelucrare si sisteme expert.
Au ramas multe alte chestiuni pe dinafara.
Era o gandire la un moment dat.


C. CAZACU si T. JUCAN au scris o carte despre PROGRAMAREA IN LIMBAJUL FORTAN pentru calculatorul Felix C-256, pe care au publicat-o la Iasi in 1978, abordand probleme precum: fisiere, constante, tipuri de variabile,, instructiuni I/O, atribuire si control, subprograme, crearea si utilizarea de biblioteci si descrierea job-urilor.


Documentatia aceasta publicata in 1983 urmeaza linia productiilor marca ITC cu prezentarea compilatirului COBOL, a etapei de editare de legaturi, conversii de format, mesaje de eroare, prelucrare date nenumerice si date numerice, prelucrarea tabelelor, lucrul cu fisiere si elemente de optimizare.
Se vede de la distanta ca autorii erau mai mult decat programatori, fiind foarte fini cunoscatori ai proceselor de dezvoltare software de baza orientat pe COBOL


PRELUCRAREA FISIERELOR IN PASCAL, carte elaborata de I. Gh ROSCA, C. APOSTOL, B. GHILIC-MICU si V. ROSCA, a fost gandita de autori sa ofere un ghid practic pentru manipularea de fisiere in PASCAL.
Structura cartii vizeaza: organizarea externa a datelor, tipul articol, asignarea fisierelor, fisiere text, fisiere cu si fara tip, prelucrarea de fisiere, tehnici de introducere de date si de validare, algoritmi de prelucrare fisiere, tinand seama de facilitatile pe care le ofera biblioteca de functii primare a acestui limbaj.


Publicata in Editura ALBATROS 1979, cartea profesorului Leon LIVOVSCHI, inglobeaza experienta autorului in informatica.
Se discuta probleme legate de limbaje de programare, algebra booleana si circuitele unui calculator, structura calculatoarelor, algoritmi si scheme logice, limbajul FORTRAN (pg. 103-305), elaborare si rulare programe, functii ale sistemelor IBM si FELIX.


Cartea aceasta, publicata in 4450+90 exemplare in Editura Tehnica in anul 1974, reprezinta un record avand in vedere nivelul exceptional al specializarii domeniului, pentru Romania.
In cele 7 capitole este abordata o problematica omogena, care vizeaza structura unui calculator, proiectarea structurala, microinstructiunile, tipuri de memorii folosite, proiectarea optimala a unitatilor centrale, si aplicatii ale microprogramarii.


Pentru multi programatorii cartea ai caror autori sunt Marius HANGANUT, Ioan DANCEA si Olimpiu NEGRU, a constituit un ghid. PROGRAME FORTRAN COMENTATE IN AUTOMATICA, are o colectie de programe incluse cu grija de autori, adica acestea si mergeau la rulari, nu ca alte programe bagate cu lopata de autori care nu prea aveau timp sa verifice ceea ce preluau de colo si de colo sau ceea ce emanau in viteza calului.
Autorii s-au ocupat de probleme importante legate de diagrame logaritmice, locul radacinilor, planul fazelor, stabilitatea sistemelor, sisteme liniare, raspunsul sistemelor liber si fortat,si de optimizarea parametrica (pg 261-302). Se ofera si partea de fotocopie a listingului cu rezultate.


Revista prezinta probleme actuale ale informaticii din punct de vedere hardware si software. Se dezvolta aspecte legate de practica in UNIX.


Chiar daca acum multi cred ca informatica a inceput dupa '89, trebuie spus ca in 1968 se traducea cartea lui Robert S. LEDLEY - PROGRAMAREA SI UTILIZAREA CALCULATOARELOR, la Editura Tehnica, in care in peste 600 pagini, erau abordate probleme legate de codificare, principii de programare (pg 75-108), sisteme de instructiuni, programarea calculatoarelor numerice specializate, programarea automata cu prezentarea limbajelor ALGOL, COBOL. Se dezvoltau aspecte ale algebrei booleene, ale prelucrarii datelor, precum si operatii de selectare, sortare si ordonare.Practica viza utilizarea de calculatoare IBM si UNIVAC1103A.
Cartea era intr-o serie mai cuprinzatoare ce includea lucrarile lui M. PELEGRIN, Manea MANESCU si care anunta in viitorul apropiat a altor lucrari.
Preocuparile erau intense si interesul de asemenea.


Profesorul Mihai DRAGANESCU, autoritate incontestabila in domeniul informaticii, director general al ICI multi ani, a elaborat aceasta lucrare, sintetizand rezultate ale unui proces profund de cercetare in domeniu, oprindu-se asupra unor aspecte precum: inteligenta artificiala, microelectronica, raporturile om-revolutia tehnica, calculatoare, efectele utilizarii acestora, automate, roboti, intuind rolul robotizarii flexibile asupra dezvoltarii productiei.


Cand in 1973 aparea in colectia LYCEUM cartea Programe in limbajul FORTRAN, tinerii autori, Horia GEORGESCU si Octavian BASCA faceau dovada unei puternice apartenente la o scoala de informatica, scoala de la Universitatea Bucuresti.
Aparuta intr-un tiraj de 32300 exemplare, cartea era structurata pe mai multe parti care includeau:
- lamurirea unor aspecte privind informatica
- algoritmi
- scheme logice
- scurta prezentare a limbajului FORTRAN
- conceptul de program bun
- 46 programe cu detalierea solutiei dupa ce a fost definita problema
- de la pagina 259 pana la pagina 327 erau prezentate solutiile care constau in :scheme logice si texte sursa, precum si explicatii.
Liceele de informatica s-au bucurat de o atentie sporita in ceea ce priveste manualele de informatica.
Au existat numerosi informaticienti care au contribuit la realizarea de manuale.


Foarte tanarul profesor Gheorghe SABAU cu aceasta lucrare a dovedit ca are toate calitatile de a coordona o echipa puternica de programatori si analisti, cu vasta experienta in zona bazelor de date.
Cartea scrisa in doua volume abordeaza probleme practice despre sistemul SOCRAYE de gestiune a bazelor de date.
Prefatata de celebra Margareta DRAGHICI, cartea trateaza problematica sistemului SOCRAYE, oprindu-se si asupra aspectelor de optimizare. Se propune o aplicatie complexa de solutionare a problemei de personal. Sunt date detalii privind utilizarea sistemului de gestiune a bazelor de date SOCRATE-mini sub forma manualelor de lansare, utilizare si operare.
Autorii, Gh. SABAU, V. AVRAM, A. COJOCARU, A. SOTIR, V. ORBEANU, C. BARONIDE, R. NEDELCIU, N. FILDAN, A. ALEXANDRESCU, A. DOBRITOIU si D.V. NOREA au reusit sa ofere practicienilor un instrument care cu siguranta si-a pus amprenta asupra dezvoltarii acestui domeniu.


Revista prezinta probleme actuale ale informaticii din punct de vedere hardware si software. Se dezvolta aspecte legate de practica in UNIX.


Se dezvolta aspecte legate de optimizarea in Windows si de animatie sub C++.


Abordeaza legea copyright-ului.


Sub managementul Gabrielei GORODCOV sunt analizate aspectele esentiale ale IT-ului din Romania si din lume.


Se dezvolta o serie de idei legate de spatiul de stocare si evenimetele din IT.


Se abordeaza problematica legalitatii utilizarii software, in contextul protectiei prin educatie.


Realizat la ITC Cluj-Napoca in 1988 dovedea aplicarea specialistilor de a prezenta temeinic un limbaj foarte bogat, care numai aparent este usor.
Pe cele 65 de pagini au concentrat setul de instructiuni, modul de realizare interfete (pg. 33-48)si au oferit suficiente exemple.


Se abordeaza


Exigenta revista care a aparut pana in '89 la ICI a facut dovada clara ca si aici se poate face ceva special daca se doreste acest lucru.
Colectivul de recenzenti a impus un nivel de exigenta foarte ridicat.
Dovada este calitatea articolelor.
La Buletinul Roman de Informatica au fost prezentate cele mai noi realizari ale specialistilor dar au fost si prezentate cele mai noi tendinte in IT&C.


realizata in 1986 de Cazimir Macarie, Georgeta Buznea si Rodica Gaspar, cartea prezenta concentrat facilitatile limbajului FORTRAN'77 care revolutiona resursele vechiului limbaj.


Realizat de Cazimir Macarie si Anastasie Pitis, manualul urmarea rigorile limbajului COBOL, la nivelul anului 1976.
Se manifesta dorinta de a da elevilor cu mult mai mult decat se cerea la alte discipline, stiut fiind interesul elevilor fata de IT&C.
Se rezenta:
- generalitati despre limbaj
- structura programelor COBOL
- descrierea datelor
- prelucrare fisiere, sortare, incercare
- subprograme
- segmentarea de programe (pg 191-200)
- utilizarea de biblioteci.
Dupa ani se va vedea cat de mult au asimilat elevii, maturi specialisti azi, din aceasta tipologie de manual.


Realizat de ITC Bucuresti, prezenta structura calculatorului,moduri de adresare, instructiunile, interbus si memobus, periferice, operarea si instalarea. Relizat in 1979 se vedea preocuparea de a obtine produse care sa fie exportate.


Realizat la ITC CLUJ-NAPOCA in 1988 autorii au avut grija de a include comenzi, structuri de fisiere,, mesaje.
Ca orice documentatie, nu apar interpretari, totul este sec, clar si la obiect. Cam asa ceva ar trebui sa se scrie si azi in locul unor materiale fade care au inundat librariile...


S-a cam exagerat introducand si limbajul de asamblare la elevi. S-a urmarit structura si exigentele dar credem ca la elevi exista unele limitari de a patrunde in profunzine.Exagerarile nu sunt benefice. Oricum, limbajul este atractiv prin el insusi, iar elevii care vor sa stie de ce? cum? au raspunsurile aici.


Echipa coordonata de dr. Valeriu Pescaru, foarte bun manager si profesor, a dezvoltat un demers in care se detaliaza probleme privind culegerea datelor, transmisiunea de informatii, echipamente, tehnici de programare pentru teleprelucrare, banci de date, pachete de programe pentru teleprelucrare si elemente de proiectare.
In zilele noastre chestiunea sistemelor distribuite isi are samburele de dezvoltare aici.


Echipa de profesionisti formata din Al. Teodorescu, Ioan Catona si Cristian Popescu, au realizat intr-o abordare foarte solida o carte tehnica si riguros stiintifica privind sistemul FELIX C 256.
Publicata in Editura Academiei RSR in 1974, lucrarea prefatata de prof.dr.doc. Solomon Marcus, aduce un aer nou in peisajul oarecum tern al etapei.
In cele 447 de pagini sunt abordate elemente de matematica pentru calculatoare, informatia si informatica, unitatea de memorie a calculatorului Felix C 256 si unitatea centrala, sistemul I/E, limbajul ASSIRIS ale aceluiasi calculator, cu tehnicile de sectionare si segmentare (pg. 390-423).
Exemplele si mai ales interpretarile arata ca cei trei sunt din marea clasa a marilor informaticieni romani.


Cartea matematicianului Paul Constantinescu de la Academia Stefan Gheorghiu, pana a-i pleca sora in strainatate, si a colaboratorilor sai Mihai Georgescu, Eugen Nastasel abordeaza, la nivelul anului 1977, probleme legate de conducere, armonizarea obiectivelor, faza luarii deciziei, urmarirea modului in care se aplica decizia luata.
Exista o abordare moderna bazata pe existenta sistemului informatic si a sistemului cibernetic.
Se vorbeste chiar de conducerea colectiva...
Este jenant totusi ca bibliografia contine 12 lucrari de Nicolae Ceausescu si 2 documente de partid.
Poate decizia si teoria acesteia stiam ca sunt ale managementului.
Autorii au uitat parca...


Cartea INSTRUIRE PROGRAMATA IN CALCULATOARE NUMERICE, aparuta in Editura tehnica in 1975, abordeaza probleme precum: codificarea datelor, suporturi de informatii, calculatoare numerice (memorie, unitate centrala, unitati I/E) configuratii si teleprelucrarea datelor.
La pagina 33 se afla codul de perforare.


Sef de necontestat peste sisteme informatice si baze de date, profesorul Gheorghe SABAU a adus constant in fata cititorilor sai fideli, studentii si nu numai, o carte care realizeaza o prezentare a sistemului de gestiune baze de date FoxPro, cu functii si cu realizarea de programe.
Se vede de la o posta ca maestrul si discipolii sai Cristina Ionita, Georgiana Badescu si Petrisor Oprea, sunt meseriasi si stiu sa prezinte ceea ce au inteles foarte bine.
Exemplele date din turism sunt de complexitate ce corespunde obiectivului pentru care a fost cladita cartea.


Scrisa in anul 1982, cartea SISTEME DE OPERARE A BAZELOR DE DATE, arata ca Sabau, Avram si Lungu, lucrau impreuna si mai ales, ultimul intelesese pentru un timp ca numai un grup de lucru puternic are capacitatea de a aborda la standardul inalt impus de Sabau, o abordare de tinuta.
Pe cele 347 de pagini, autorii au realizat o incursiune in LDD- limbaj de descriere a datelor, in limbajul de interogare, in integrarea bazelor de date in aplicatii care utilizeaza limbajele evoluate ale acelor vremuri.
Probabil Avram era cel care aducea ca aplicatie chestia cu personalul desi in bazele de date se frecventau si aspecte de stocuri, de productie sau ma rog, alte chestii destepte.


O explicatie exista pentru lucrul la cartea aceasta SISTEME INFORMATICE SI BAZE DE DATE profesorului Sabau cu Ion Lungu.
Cartea, prezentarea teoriei bazelor de date, a modelelor de organizare a datelor, baze de date relationale si distribuite, protectia bazelor de date, sisteme integrate informatice, prin parcurgerea tuturor etapelor ciclului de realizare.
Autorii se opresc si asupra aspectelor de proiectare asistata si asupra elementelor de eficienta a sistemelor informatice integrate.


Editura Tehnica a avut o serie dedicata INFORMATICII si stau marturie masivele traduceri ale unor lucrari renumite din literatura americana. Nu a lipsit traducerea si publicarea in 1973 a tratatului de programare a lui David KNUTH


reluat spre publicare acum de Editura TEORA, cu acelasi succes.
Tot asa a fost publicat in 1978 si volumul lui HILL si a lui PETERSON


Tot in Editura Tehnica au aparut lucrari realizate de autori romani, iar lucrarea dedicata limbajului LISPelaborata in 1987 de specialisti renumiti, tinerii la acea vreme Giumale, Preotescu, Serbanati, Tufis, Tecuci si Cristea, evidentia stadiul deja foarte avansat la care ajunsesera programatorii romani, lucru vazut dupa Revolutie, cand acestia au reprezentat singura moneda de schimb de calitate care ii contrabalansa pe mancatorii de lebede.
In plan teoretic, prin masive interpretari strict in plan teoretic ale unor rezultate de varf, a fost publicata in 1981 lucrarea de modelare pentru sisteme de operare,


vazandu-se de la mare distanta ca au fost efectuate sinteze intrucat era extrem de dificil sa se faca modelare si implementare de modele, fara o echipa imensa de mari programatori cu un si mare programator pe post de manager...

Dintotdeauna Editura Tehnica a fost portdrapelul informaticii din tara noastra. In seria BIBLIOTECA DE AUTOMATICA, INFORMATICA, ELECTRONICA MANAGEMENT, au fost publicate lucrari preponderent traduceri din literatura americana de specialitate legate de teoria reglarii, automate, masini de clacul,conducerea numerica a masinilor unelte, siguranta in functionare a sistemelor, teoria transmiterii informatiei, retele de calculatoare, teoria sistemelor, sisteme automate complexe, sisteme liniare, inginerie industriala, simulare, programarea calculatoarelor si multe alte zone de mare interes pentru nenumaratii specialisti care activau in productie, in institute de cercetari si in ivatamantul superior.
Toata lumea vorbea in zona simularii pe calculatoare de cartea lui Thomas H. Naylor ,Computer simulation techniques, aparuta in editura Wiley in anul 1968, iar aparitia in anul 1969 a cartii profesorului Granino A. KORN de la Universitatea din Arizona in Editura Tehnica a lucrarii intitulata Simularea si masurarea proceselor aleatoare, evidentia cat de aproape erau specialistii de la noi in raport cu cele ami noi realizari pe plan mondial.

*********************************

**************** ******************* zcarte-pcworld004.JPG zcarte-pcworld005.JPG zcarte-pcworld006.JPG