Cronica EID de la primul descalescat al lui Rosca al treilea
pana cand s-au descalecatu Boja intaiul

Predoslovie

Doamne, umilul tau supus, eu Ion indaznit-am a scrie despre vemile de bejenie prin care trecut-am io si ceilalti dregatori care s-au intregit in ceea ce cu vrerea Ta ma numit cu totii, catedra de Informatica Economica.
Si ma rog Tie sa-mi tii mintea treaza si cugetul curat pentru a vedea trecutul asa cum se savarsi dansul, sa cuget despre prezent exact in oglinda sufletului, fara a-l turti sau a-l ciunti in nevrednicia mea.

Primul descalecat al maritului Rosca al III-lea

Rau gand a avut hatmanul Sora cand franat-a promovarea junilor doftori de zece ani imediat de dupa vremea lui 22 undrea a lu anulu 7497 (22 decembrie 1989 cum ar zicere peste veacuri), de i-a facut pe juni a incaleca armasari cu copite potcovite in argint si care scoteau jaratec pe nari, sa plece spre Inalta Poarta a se jelui maritului sultan ca nimenea nu vroieste a le asculta pasurile sa le deie tot ceea ce li se cuvenea.
Si gandul si fapta lor a facut sa se indrepte cu cel recunoscut de toti ca insufletitor de oaste, spre a deschide un nou asezamant, descalecand undeva la treisute unu cum i se zicea locasului din cea cladire, ctitorie a Manescului, cel hulit de pupaciosii si lingaii ce roiau in treajma-i. Asa s-a facut ca in primavara anulu 7498 de la facerea lumii, s-au descalecat oastea lui Rosca al treilea si asa s-a nascut alcatuirea numita pana azi catedra de Informatica Economica sau cum englejii zis-au Economic Informatics Department, adica EID.
Si vrerea Roscului zisa si raszisa fost-au ca domnia sa fie de patru ani adica for years cum ar zice englezul John, ca grea este acea dregatorie si grele sunt vremile si greu este totul caci a lungi domnia ar fi insemnat sa fie bataie de joc sau tot asa ceva. Si minte clara avut-a Maritul Domn si multe facut-a pentru dregatorie si pentru supusii lui. Caci nimeni nu se incredea in forta tanarului domn si multa prostime chicotea pe la colturi despre trecutul involburat al celui ce abia se descalecase si faurise acel taram nou, ca drum si ca vrere. Si aniii trecura intru munca si slava, si Maria sa Rosca al III-le se ridica din tron si pleca cu deminitate si cu vrednicie, fruntea tinand sus si coroana lasand jos la treptele tronului simplu fara poleiala din 2313, unde raza de soare patrunde in arsita si topeste tot ce neprietenos se arata a fire.
Tamplatu-s-au multe si bune si rele dar toate rama-s-au in suflet.

Al doilea descalecat al maritului Smeureanul intaiul

Si s-au alesu Domn acel tanaru Smeureanul zis apoi intaiul venitoriu din tinuturile Valcei. Intaiul fost-a la carte, intaiul fost-a la toate priceperile intru programare si facatoriul predosloviei de multimedia, caci numai sange tanar avea sa conduca pre campuri de lupta oastea ceea de tineri plaiesi intru tainele compuerelor. Proiecturile curs-au asa cum curge rachia si vinul in pocale si multe fusera echipamentele si salile ce modernizatu-s-au intru slava maritului Domn. Si mult mai plecare de colo pana colo sfetnicii vrednici sa duca solie altor tinuturi cum ca EID exista si face fala zilei de azi si zilei de maine si in veacul veacurilor pre acest pamant manos si rabdatoriu.

Al treilea descalecat, cel al lui Ion al saselea

A inceput prin voia cetatii in iarna lu anulu 7507 si s-a dus pana tot ase dar prin 7511. Doamne, vremuri bune dat-ai peste EID de banii curgeau din proiect si norodul bucuratu-s-a de bunaciunea vremii si n-a fost picior de plaies care sa nu duca solie peste mari si tari. Si ori de cate ori se trebuia, mari dregatori, vel-logofeti veneau la curte si aduceau descalecatorului Ion solutii si puterea lor se crestea spre binele norodului. caci intru vrerea soartei si Ion ramase la tron tot patru ani, caci greu fuse totul si puterile seacat-au de la sine intru sfortari de a duce batalii si de a mai si invinge dusmanul care la tot pasul era.

Al patrulea descalecat al lui Bogdan intaiul

Fire tinara, acestu Bogdan intaiul, mari sperante a dat maritului sultan si totul a fost spre bine si spre frumosu cu incepere de la anulu 7512. Iar vremurile frumoase duse fost-au si nori negri abatutu-s-au asupra tinuturile EID de furtuni si geruri veneau unele dupa altele. Venitoriu den tinuturi departate, maritul Bogdan nu chema divanul, nu chema sfetnicii si facea el asa precum credinta din el ii zicea. Si aratatu-s-au acolo plini de umilinta tot felul de plaiesi si alti osteni fara arce si fara sageti, numa cu caciulile in mani, smeriti si umili, ligusitori si mancatori din timpul maritului Bogdan. Si asa s-a departat de norod Bogdan, facand in jurul sau un fel de platosa, adunand cantareti care sa-i zica ceea ce maritului ii placea la auz.
Vazutu-s-a ca nu este succesoriu sau nu s-a cultivatu ase ceva, prin vointa sultanului si a unor dregatori cu putinatate la dragoste de viitoriu si de calitate, Bogdan a trecut la a doua domnie. Si au continuat obiceiurile de nu se arata picioru de plaies si de nu se mergea inainte ci in virtutea timului si vrerea Cerului.
Iar in anul 7519 doritu-s-a unirea de sus in jos a EID cu un alt tinut EC, asa ca prin tot felul de imprejurari s-a dorit sa se faptuiasca vointa Inaltei Porti, iar Bogdan intaiul, in al doilea al sau nedescalecat ca ramas pe cal fuse, a facut zapisuri nesiute de vulg si adus-a brat la brat o domnita si pe vestitul canapelistu. Dar veni viforiul 1 din iarna anului 7519 de la facerea lumii si zicerea indreptatu-sa spre fortarea unui alt descalecat in luna lui octombrie.
Si trasu-sa tot sfori pentru al treilea descalecat si domnita ceru supuseilor ei credinta si trimisu-s-au e-mailuri care mai de care otravitoare si cu mascari. Si dusu-s-au la maritul Bogdan sa-i jure credinta si logofatul si paharnicul si alti dregatori, caci indrazneala de a depune o banala candidatura doveditu-s-a mai de cinste decat a muri strapuns de sageata arcului pagan in lupta pe plai strabun, in apararea neamului. Veni ziua cea mare si prin lupta barbateasca Bogdan se arata egal cu tinarul ostean Catalin dar cerul s-a luminat si norii risipitu-s-au iar minte multa mai veni in capetele de voinici si de june si cu 41 la 33 ca la giocul cela americanesc numit peste timp baschet, osteanul tinar a invins. Multe frunti incretitu-s-au, multe fiinturi inceput-au sa gandeasca asupra schimbarii de a fire caci la al cincilea descalecat Catalin intaiul nu va voi nici slujnici nici sfetinci care sa-i linga clanta, caci dreptu ii el si din munca facutu-si-a bunurile si gloria intru Domnul. era ceasul al IX-lea al Vecerniei, anul Domnului 7519.
Sa mijeasca speranta intru bine, dreptate si ziua de mane sa fie mai buna decat cea de azi. Amin!

Aici sfarsesc aceasta umila lucrare,cu condeiul mieu, caci numai pentru atata fu-s-am harazit sa trudesc si sa istovesc si numai atat datu-mi-sa puterea gandului sa fac. Caci toate au fost audzite, vadzute si traite de mine, umilul Tau pacatos. Slavit fii Doamne pentru ca am agiuns in duminica preaslavita a lui 30 a lu brumarel 7519, aici si poci zice: punct.

In lucru acum