LINGAII

  1. H. era catelusul de casa a lui C. Il cara cu masina, mergea cu el la restaurante, ii cara geanta. Nu-i iesa din vorba.
    In aceasta postura, evident, trebuia sa joace pe muzica placuta lui C., trebuia sa stie cand si cum stranuta C., avea misiunea de a intui toate miscarile lui C.
    Stia cuvintele care ii faceau placere lui C., frazele care ii gadilau urechile lui C., tot tacamul pe care un lingau trebuie sa-l posede astfel incat, C. sa se simta bine, chiar foarte bine si in unele cazuri, extraordinar de bine.
    Tot asa s-a intamplat cand H., pe care il stiam lingaul numarul 2, a venit si m-a invitat la braseria de la Dorobanti, zic hotelul Dorobanti unde C., mi-a servit o bere. Aparent a facut cinste. C. a intrat direct in subiect. Dorea contra berii sa incep sa dau la goarna tot ce stiam ca zic colegii mei despre el. C. dorea cu ardoare sa devin lingaul lui. S-a inselat. Un alt individ mi-a zis de poetul si profesorul de matematica ALPHA ca avea asistent care ii ducea geanta si galosii. Nefericitul de profesoras nu stia ca eu stiam ca ALPHA isi lua asistentul la Sorbona pe vara. I-am zis ca daca si el ar face la fel, n-as ezita sa-i car galosii si geanta. Altfel, nu este cazul. Punct.
    C. m-a dezamagit. Dar am vazut in compania cui statea el. M-am lamurit.

  2. S. era o noutate. Nu-l vazusem in viata mea. La o sedinta il vad ca se ridica in picioare. Incepe sa ma caracterizeze. Avea o comanda. In mod normal ar trebui sa nu-l pun aici, ca in discursul lui a vorbit atat de frumos ca imi era mie jena de cate de multe calitati aveam, calitati de care nu stiusem pana atunci.
    Lingaii sunt persoane in stare sa faca orice, sa spuna orice, pentru a sluji pe stapan, pentru a se face util.
    L-am vazut pe S. in aceasta ipostaza de mai multe ori. Era om de casa, p Marita buna la toate, doar-doar va iesi si pentru el un iepuras. Nu avea curajul sa iasa in fata, sa mearga pe piciorusele lui. Trebuia sa fie in umbra cuiva. Trebuia sa fie necesar cuiva. L-am vazut cum genera situatii in care el trebuia sa fie si solutie sau sa dea solutie.
    Asa era el. Stia sa vada cerinte, sa genereze cerinte. Stia sa fie prin preajma, sa intuiasca ce trebuie in viitor. Stia sa caute cine merita sa fie spalat si sters pe picioare. Nu oricine isi merita serviviile sale. Era in preajma unora si din 10 cuvinte 7 era nume de persoane, de marimi ale zilei.

  3. D. se stia exact pe la ce usi bate si mai ales care sunt marile avantaje de care se bucura. A vrut casa. I s-a dat casa. A vrut carnet de sofer. I s-a dat carnet de sofer. A vrut curs, i s-a dat curs. Daca marele Brancusi a zis:
    - La umbra marilor copaci nu creste nimic.
    Si s-a despartit de Rodin, devenind cel mai mare sculptor moder.

  4. A. linge clantele. A lins clanta bossului. Cum bossii se aleg la patru ani, linge la cate unul clanta patru ani. Daca bossul este reales continua cu linsul.
    Nu are avantaje ca este prost.
    Linge doar pentru a trece neobservat si pentru a se sti ca este sub o protectie, are si el o umbrela.
    Slugarnicia lui este proverbiala. Dar nimeni nu-l ia in calcul.
    Fiecare boss vrea avantaje. El nu ofera ca nu are ce.
    Asa ca doar se face ca face, doar se face ca zice.
    Timpul trece si-i este bine. Atat.