SFATURI

  • Nu cere cuiva sa faca pentru tine ceea ce tu nu sti sa faci! Daca totusi ai indrazneala sa faci asa ceva, sa nu te miri cand respectivul:
    - iti va spune ca acel lucru este imposibil de realizat
    - ti se va cere un pret de 10 ori mai mare
    - vei fi apostrofat ca e o chestie banala si e o problema ca nu ai habat sa o faci singur
    - va umple mahalaua de cat de grozav e el si cat de banal esti tu
    - te va chinui cu tot felul de pretexte de a amana
    - va da o solutie, cu siguranta mizerabila, stupida si neoperationala.
  • Nu accepta dialogul pe teme profesionale decat cu cei care au facut ceva concret! Daca totusi te lasi dus de val, sa nu te miri atunci cand:
    - ti se va spune ca ceea ce faci tu, faci prost, desi cel care are o astfel de zicere nu a dovedit ca este in stare sa bata macar un cui
    - vei fi indrumat sa folosesti niste scule despre care respectivul a auzit, motiveaza ca sunt extraordinare dar pe care in nimicnicia lui, nu le-a folosit, nu pentru ca nu a avut necoie, ci pentru ca el nu este in stare sa duca ceva la bun sfarsit
    - in public vei fi catalogat de toti neispravitii ca ei se pricep cu mult mai bine sa faca si aia si aia si aia, desi ceea ce ai facut tu exista si este utilizat, in timp ce respectivii stiu numai sa dea cu gura si atat.
  • Nu deschide tu gura sa faci afirmatii! Lasa-ti interlocutorul sa vorbeasca. Risti sa te compromiti atunci cand evaluezi pe cineva numai dupa haine sau mediul in care l-ai cunoscut. Exista situatii in care:
    - o persoana imbracata intr-un anume fel sa se dovedeasca a fi respectabil si mai ales extrem de culta
    - mediul in care isi desfasoara activitatea persoana sa fie numai aparent neprielnic dar in realitate sa depasasca cu mult pretentiile si chiar nivelul locului unde te crezi as
    - superioritatea este data de aspecte care nu se vad de prima data si busuiocul nu mai se drege nici cu tot aurul din lume.
  • Nu vorbi despre lucruri care nu le cunosti, mai ales in public, atunci cand sunt multi ochi atintiti asupra ta. Risti sa te faci de ras, mai ales atunci cand te apuci sa dai citate si incurci numele celor care au zis ceea ce vrei tu sa redai. Daca ai abordari aproximative, lucrurile devin si mai grave. pentru ca senzatia de improvizatie este mai periculoasa decat tacerea insasi.
  • Alege-ti un domeniu, documenteaza-te si fii DOXA acolo. Fa-te cunoscut prin ceea ce faci acolo. Daca insa vrei sa pari o enciclopedie ambulanta iti asumi un risc necontrolat. Daca esti matematician si faci pe savantul in fata bucatarilor sau esti bucatar si faci pe grozavul in fata matematicienilor, mai treaca-mearga. Dar daca te miroase careva, ca nu prea stapanesti nici matematica nici arta culinara, reabilitarea devine o tinta imposibil de atins in 1000 de ani.
  • REVENIRE